Whaa! Wat knap! Je kindje rolt voor het eerst om van zijn rug naar zijn buik! En waar je kindje eerst in bed nog rustig op zijn rug bleef liggen, heeft hij inmiddels misschien ook wel ontdekt dat hij dit ook in bed kan doen. Super schattig, alleen wat betreft slaap niet zo handig!
Omrollen
Zodra je kindje in bed op zijn buik is omgerold is de kans groot dat hij een beetje in paniek raakt. Om te slapen is je kindje immers al zijn hele leven eraan gewend dat hij dit op zijn rug moet doen en nu ligt hij ineens op zijn buik. De eerste dagen dat je kindje in zijn bed op zijn buik rolt is er een verhoogde kans op wiegendood, omdat je kindje uit paniek niet zo goed weet wat hij moet doen. Als je kindje plotseling begint te huilen, terwijl hij overdag al lekker aan het rollen is en je merkt dat deze fase eraan zit te komen, ga je daarom meteen naar je kindje toe en help je hem om weer terug te rollen. Hierdoor leert je kindje dat er niets is om paniek voor te krijgen. Merk je dat je baby om je hulp blijft vragen? Troost je kindje dan terwijl hij op zijn buik ligt, zodat hij leert dat dit ook een fijne slaaphouding is.
Staan in bed
Niet alleen omrollen kan voor frustratie in bed zorgen, maar als je kindje ontdekt heeft dat hij zichzelf in bed kan optrekken wordt slapen ook ineens heel lastig! Probeer je kindje niet teveel te helpen door hem meteen meer te leggen, maar kom met intervallen weer terug zijn kamertje in. En het meest belangrijke: Oefenen, oefenen, oefenen. Door overdag veel te oefenen creëer je spiergeheugen wat ervoor zorgt dat je kindje onthoudt wat hij moet doen om van staan weer te gaan zitten.
Merk je dat je kindje volop in ontwikkeling is en bijvoorbeeld begint met tijgeren, kruipen, staan, etc? Dan is de kans groot dat je kindje ineens tussen 1 en 3 uur ’s nachts vrolijk en kletsen wakker wordt terwijl hij hiervoor altijd doorsliep. Je kindjes hersenen leren nu zoveel nieuwe dingen, dat het hem letterlijk wakker houdt en ervoor zorgt dat je kindje deze nieuwe vaardigheid ’s nachts wilt oefenen.
Forceer je kindje niet om te gaan slapen, maar laat hem lekker zijn gang gaan. Dan zul je zien dat zijn hersenen deze nieuwe verbindingen snel aangemaakt heeft en het binnen een paar dagen weer voorbij is.
Word je kindje tussen 1 en 3 uur plotseling wakker terwijl hij altijd doorsliep, maar niet vrolijk kletsend? Dan kun je een slaaptraintechniek gaan gebruiken zodat je kindje ook dan weer zelfstandig in slaap valt. Waak ervoor dat je geen nieuwe dingen gaat aanleren om je kindje in slaap te krijgen, want dit is één van de oorzaken van het ontstaan van slaapproblemen
Hulp nodig?
Is het ’s nachts wakker worden iets wat langer dan een paar dagen duurt en kom je er niet helemaal uit? Boek dan hier een gratis kennismakingsgesprek zodat we samen kunnen bespreken hoe ik jullie kan helpen!