Het dag- en nachtritme van je kindje

Leestijd: 2 minuten

In de eerste drie weken na de geboorte van je kindje zal je kindje hoogstwaarschijnlijk heel veel slapen en alleen maar wakker worden voor een fles, een schone luier en om even lekker te knuffelen. Vaak lukt het kindjes van deze leeftijd om slechts 40 tot 60 minuten wakker te blijven en vallen ze na een voeding gemakkelijk in slaap. Je kunt daarom op deze leeftijd nog niet echt spreken over een omgekeerd dag- en nachtritme. Maar hoe ouder je kindje wordt, hoe langer hij wakker zal kunnen blijven en vanaf dat moment heb je natuurlijk het liefst dat deze langere periode van wakker zijn, vallen gedurende de dag in plaats van in de nacht.

Omgekeerd dag-nachtritme

Baby’s worden geboren zonder het verschil te kennen tussen de dag en de nacht. Dit betekent dus ook dat dit ritme bij jouw kindje volledig omgedraaid kan zijn en je kindje overdag juist veel slaapt en misschien zelfs iets minder drinkt, terwijl hij dit ’s nachts aan het inhalen is en dus veel wakker is en vaker komt voor een voeding. Als dit gebeurt spreek je van een omgekeerd dag- en nachtritme: je kindje slaapt overdag veel en is ’s nachts meer wakker.  Behoorlijk onhandig als je het mij vraagt! Gelukkig kun je, met deze tips je kindje helpen om zijn dag- nachtritme op te draaien:

  • Zorg ervoor dat je kindje overdag voldoende voeding krijgt. Dit betekent dus dat je je baby overdag moet wakker maken voor zijn voeding;
  • Laat je kindje overdag (tot ongeveer 8 weken*) slapen in een lichte kamer;
  • Je kindje is er in je baarmoeder aan gewend geraakt dat hij veel geluid om zich heen heeft, het is daarom echt geen probleem om overdag lawaai te maken en dus bijvoorbeeld te stofzuigen als je kindje slaapt;
  • Zorg ervoor dat je de nachtvoedingen in het donker doet en probeer je kindje na de voeding weer zo snel mogelijk in slaap te helpen
  • Ga overdag lekker met je kindje naar buiten. Daglicht helpt bij de aanmaak van serotonine, wat weer nodig is voor de aanmaak van melatonine*.

* Bij de geboorte krijgen baby’s veel melatonine mee van hun moeder. Na 6 weken neemt dit ‘natuurlijke’ melatoninelevel af en lukt het ze nog niet helemaal om zelf hun melatonine aan te maken, dit gebeurt meestal pas vanaf een week 8 en dat is dan ook het juiste moment om je kindje te laten slapen in een donkere slaapkamer, wat voor de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) echt een must is!

Het circadiaans ritme

Rond de leeftijd van 4 maanden ontwikkelt je kindje vervolgens zijn circadiaans ritme. Dit ritme zorgt ervoor dat de biologische klok van je kindje is ingesteld op een dag van 24 uur en dat het lichaam weet wanneer het tijd is om bijvoorbeeld te eten en te slapen.
Merk je dat je kindje rond deze leeftijd nog steeds moeite heeft met het verschil tussen dag- en nacht? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek zodat we samen kunnen kijken welke hulp jouw kindje nodig heeft!