De overgang van een ledikantje naar een groot bed!

Leestijd: 4 minuten

Tijdens mijn vakantie met de camper schreef ik er al kort over op mijn instagramstories: Maxe (toen net 2 jaar) sliep voor het eerst in een groot tweepersoonsbed. De eerste dagen ging dit hartstikke goed, maar ineens werd in slaap vallen lastiger en werd ze ’s morgens al om 5 uur wakker. Dit gebeurt thuis heus ook wel eens, maar dan hoor ik haar even kletsen, draaien en 5 minuten later slaapt ze weer. In de camper was het echter feest om 5 uur ’s morgens. Zingen, rollen van de ene naar de andere kant van het bed, gaan zitten, staan, naar papa en mama kijken in het andere bed, haar luiers van het plankje pakken en noem maar op! Alles wat ze in haar hoofd had gebeurde en slapen.. ho maar!

Omdat ik hier natuurlijk al bang voor was voordat we op vakantie gingen (ik heb de verhuurder zo een beetje gestalkt om alle maten van de camper zo precies mogelijk door te geven en ben zelfs vooraf nog een keertje langs geweest om te kijken of een campingbedje eventueel in de camper zou passen) – Je bent een slaapcoach of je bent het niet 😉 – had ik het campingbedje ook meegenomen. En zo gezegd, zo gedaan. Na 4 vroege ochtenden was ik er klaar mee en heb ik de camper verbouwd en het campingbedje neergezet. De volgende ochtend werd Maxe pas om 8.00 uur wakker.

Wat maakt de overgang naar een groot bed zo lastig?

De uitdaging wat betreft de overgang naar een groot bed komt je wellicht bekend voor: De eerste dagen, misschien wel paar weken leek het helemaal goed te gaan en sliep je kindje misschien zelfs wel beter dan in het ledikant. Maar hoe komt het dan dat hier ineens toch verandering in komt?

Dit heeft allemaal te maken met het gebrek aan impulscontrole. Als je kindje iets ziet, of iets in zijn hoofd haalt dan wilt hij het en gaat hij ervoor. In de praktijk betekent dit dus dat je kindje wakker wordt en besluit om zijn speelgoedauto te pakken, hij stapt zijn bed uit, pakt zijn auto en denkt ondertussen: ‘Hee, het is ook leuk als ik hier op de grond mee ga spelen’. Of je wordt wakker omdat je kindje ineens bij jou in bed is geklommen. Toen je kindje nog in zijn ledikant lag wilde hij dit misschien ook wel, maar het ledikant zorgde er letterlijk voor dat je kindje niet aan zijn impulscontrole om naar jou toe te gaan toe kon geven. Tel daarbij op dat er weinig interessants in het ledikantje ligt en je kindje besluit al snel dat het nog donker is en dat het dus nog tijd is om te gaan slapen.

Wanneer maak je de overgang naar het grote bed?

Dit gebrek aan impulscontrole hebben kindjes tot ze 2,5 tot 3 jaar oud zijn. Pas vanaf die leeftijd kun je hen leren dat ze in bed moeten blijven tot je je kindje uit bed komt halen of totdat de slaaptrainerklok (hierover later meer) zegt dat het tijd is om op te staan vanaf dan zijn ze er dus pas aan toe om in het grote bed te slapen.

Klimt jouw kindje echter herhaaldelijk uit zijn ledikant of komt er een broertje of zusje aan en heb je het ledikantje echt nodig? Dan lijken dit misschien goede redenen om de overstap naar het grote bed te maken. Vergis je echter niet! Ze zullen de overgang naar het ledikant alleen maar moeilijker maken. Maar wat doe je dan?

Als je kindje regelmatig uit het ledikantje klimt is dit, zoals daarnet al gezegd, geen teken dat je kindje klaar is voor het grote bed. Je kunt het ledikantje eerst even ‘ombouwen’ door de lattenbodem eruit te halen en het matras op de grond te leggen. De ombouw staat er dan alsnog omheen en klimmen wordt moeilijker. Is dit bij jullie ledikant niet mogelijk? Dan kun je overwegen om tijdelijk het campingbedje te gebruiken. Doordat hier geen spijlen inzitten is eruit klimmen een stuk moeilijker voor je kindje. Ik raad je echt aan om je kindje zo lang mogelijk in het ledikantje te laten slapen.

Heb je het ledikantje voor je andere kindje nodig maar is je kindje jonger dan 3? Kijk dan of je er een ledikantje bij kunt kopen of kunt lenen van familie of vrienden. Een baby in huis is al een grote verandering voor je andere kindje en dit is dan dus niet het juiste moment om het nog spannender te maken.

Tips om de overgang naar het grote bed makkelijker te maken

Is je kindje (bijna) 3 en maak je de overgang naar het grote bed? Deze tips helpen je om de overgang te vergemakkelijken:

  • Betrek je kindje bij dit nieuwe bed, lees er boekjes over, zet het bed samen in elkaar, laat je kindje een mooi dekbedovertrek uitkiezen en maak samen het bed op
  • Gaat het ledikant binnenkort naar een broertje of zusje? Maak de overgang naar dit grote bed dan voordat de baby er is en ruim het ledikantje eerst echt op voordat je het een paar weken later weer in de babykamer plaatst.
  • Volg je gebruikelijke bedtijdritueel en prijs je kindje na een succesvolle eerste nacht helemaal de hemel in!

Gaat de overgang toch niet helemaal soepel, komt je kindje vaak zelf zijn bed uit en wordt hij ineens vroeg wakker? Maak dan samen met je kindje afspraken over wat er gebeurt tijdens bedtijd. Maak samen een poster (met foto’s van je kindje zelf) die het proces visualiseren, spreek af wat er gebeurt als je kindje zijn bed uit komt (bijv.: Dan pakt mama je handje en legt ze je weer terug in bed) en vertel ook wanneer je kindje wel uit bed mag komen. Door hier samen afspraken over te maken en altijd rustig te blijven als het misschien niet direct lukt, zul je zien dat je kindje snel gewend raakt aan zijn nieuwe bed en heerlijk zal slapen!

Kun je naast deze tips toch nog wel wat hulp gebruiken? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek!