Maar hoe heb jij als slaapcoach de slaap van je kindje aangepakt?

Leestijd: 3 minuten

Dit is een vraag die ik vaak gehoord heb de afgelopen maanden. Het antwoord is simpel: niet zo relaxed als ik van te voren had gehoopt!

Het aanleren van gezonde slaapgewoontes bij newborns

In mijn blog over ‘het aanleren van gezonde slaapgewoontes bij newborns’ schreef ik: Toen ik zwanger was van Maxe had ik geen idee hoe ik met de slaap van mijn kindje om zou gaan, dat zou allemaal ‘wel komen’. Maar nu ik zwanger ben van mijn tweede kindje is dit toch echt anders, ik weet nu zoveel over slaap en wil dit het liefste natuurlijk meteen goed doen. Tegelijkertijd weet ik nu ook dat alle clichés waar zijn en deze bijzondere tijd voorbij is voor je het weet. Ik laat daarom de eerste weken maar gewoon op mij afkomen. Als het net zo makkelijk gaat als bij Maxe, dan heb ik geluk. En anders dan weet ik hoe ik tussen de 6 en 12 weken een ritme op kan gaan bouwen zodat ook deze baby een fijne slaper wordt!

De eerste weken

Maar wat bleek: Véda was een totaal ander kindje dan Maxe, gelukkig maar en logisch ook! Maar ergens verwachtte ik een kopie met betrekking tot alles. Na haar geboorte leek dat ook zo, ze waren PRECIES even zwaar en leken ook behoorlijk op elkaar. Maar al snel merkte ik dat ik toch echt twee andere baby’s had en ik er natuurlijk zelf ook heel anders in stond dan bij Maxe.

Daarnaast zijn we bij Véda tegen behoorlijk wat uitdagingen aangelopen: de bevalling was megasnel (1,5 uur van begin tot eind) en noem het ‘zweverig’ of niet, maar ik geloof dat Véda daardoor best wat moeite heeft gehad met wennen aan het leven buiten die veilige baarmoeder. Daarnaast bleken haar werveltjes in zowel haar rug als nekje niet goed te zitten waardoor ze niet plat op haar rug kon liggen, leek ze last te hebben van verborgen reflux en dachten we ook nog aan een koemelkallergie.

Kortom: genoeg om je zorgen over te maken zo de eerste weken waardoor, naast alles proberen zo normaal mogelijk te laten verlopen voor Maxe, ik het best lastig vond ‘om het de eerste weken maar gewoon op mij af te laten komen’.

Na een week of 6 dacht ik dan ook: Oke, je zus sliep nu voorbeeldig dat moet jij ook kunnen. En er waren dagen bij dat Véda dat ook perfect deed. Maar van de een op de andere dag veranderde dit met af en toe nog eens een goede dag ertussen. COMPLEET NORMAAL babygedrag, maar ik stelde eigenlijk hele hoge eisen aan Véda waardoor er wel erg veel focus lag op het zelfstandig te laten slapen overdag.

Dat ze slapen is belangrijker dan waar ze slapen..

Rond dezelfde tijd als dat Véda geboren is, zijn ook vier vriendinnen van mij bevallen. En als zij mij om advies vroegen zei ik: Joh, ze zijn nog zo klein.. Ze hebben jou nodig, ze moeten het nog leren. Maar voor Véda en mezelf was ik best wel streng. En toen ik dat inzag, heb ik gedaan wat ik iedereen met een newborn adviseer: Op deze leeftijd is het belangrijker dat ze slapen dan waar ze slapen. En als Véda dan overdag weer eens na een slaapcyclus (het in slaap vallen in haar bed ging op een gegeven moment wel goed) wakker werd, deed ik geen moeite meer om haar in slaap te krijgen in haar bed maar pakte ik haar lekker bij me. En rond de 14 weken begon ik te merken dat ze wel wakker werd na een cyclus maar gewoon tevreden in haar bedje lag. Vanaf dat moment leerde Véda stapje voor stapje dat ze zelf weer in slaap moest en kon vallen. De tijd die ze wakker was tussen de slaapcyclussen door werd langzaamaan steeds korter en eigenlijk kan ik pas sinds ze 5 maanden is zeggen dat ik haar nauwelijks nog hoor tussendoor. Ze is nu een echte slaapkop en de enige waarvoor ik mijn bed nog uit moet ’s nachts is Maxe die ’s nachts ook liever op de wc plast in plaats van in haar luier. Of in ieder geval, ontdekt heeft dat ze daardoor uit bed mag 😉

Het aanleren van gezonde slaapgewoontes

Oftewel: Ook bij een slaapcoach gaat het niet allemaal vanzelf. Het verschil is alleen dat ik precies wist hoe ik haar op tijd gezonde slaapgewoontes aan kon leren, waardoor de uitdagingen waar wij met Véda tegenaan liepen geen slaapprobleem hoefde te worden.

Merk jij dat je het lastig vindt om je baby de juiste slaapgewoontes aan te leren? Hopelijk weet je dan na het lezen van deze blog dat het echt normaal is dat je kindje dit nog niet kan. Het ene kindje heeft hier alleen iets meer hulp bij nodig dan de andere.

Ik ga graag samen met jou aan de slag met de slaap van je kindje. Boek daarom direct een gratis kennismakinggesprek zodat je kindje (en jij) snel lekker zullen slapen!