Happy Holidays!

Leestijd: 3 minuten

Jaaaaaa! De feestdagen komen er weer aan! Een gezellige tijd met wellicht veel meer uitstapjes en bezoekjes dan je kindje gewend is met soms moeilijk (in)slapen, vroeg wakker worden en dus een oververmoeid kindje de volgende dag als gevolg.

Wat gebeurt er precies als je kindje oververmoeid is?

Als kindjes oververmoeid zijn produceren zij stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat je kindje niet goed in zijn diepe slaap kan komen en dus moeilijk in slaap komt, vaker wakker wordt ’s nachts of ’s morgens ineens vroeg wakker is. Als dit een keertje gebeurt tijdens bijvoorbeeld een verjaardag, valt het niet zo op. De volgende dag pak je immers gewoon de normale routine weer op. Maar tijdens de feestdagen heb je soms wel drie dagen achter elkaar ‘verplichtingen’ en valt je routine meerdere dagen uit elkaar waardoor je kindje geen tijd heeft om bij te komen. Het is dan ook niet gek dat je kindje tijdens het diner op tweede kerstdag ineens een woede-aanval krijgt, hij is gewoon super moe!

Maar hoe zorg je er nu voor dat je kindje ondanks alle drukte ook aan slapen toekomt?

Tip 1: Volg je normale routine

Is je kindje laat naar bed gegaan? Zorg er dan voor dat je de dag erna zijn slaapjes aanbiedt volgens jullie normale routine. Zo geef je je je kindje de kans om bij te komen na een korte(re) nacht.

Heb je juist een dag waarbij de slaapjes overdag compleet de mist in zijn gegaan? Zorg dan voor een vroege avondbedtijd om oververmoeidheid te voorkomen.

Tip 2: Een langer middagslaapje

Moet je je kindje vaak wakker maken uit een slaapje en weet je op voorhand al dat je kindje die avond later naar bed gaat? Maak hem dan wat later wakker uit zijn middagslaapje en gun je kindje dit extra beetje slaap.
Let op: Dit geldt niet als je kindje slaap aan het inhalen is van de dag ervoor. In dit geval hou je je reguliere routine aan en geef je je kindje ’s avonds een extra vroege bedtijd.

Wist je dat een bedtijd van 18.15 helemaal niet raar is voor (vermoeide) kinderen?

Tip 3: Plan de autorit tijdens het ochtendslaapje

Probeer reizen naar je bestemming zoveel mogelijk tijdens de slaapjes te laten plaatsvinden. Een uur in de auto naar je ouders? Gebruik het ochtendslaapje hiervoor. Heeft je kindje nog maar 1 slaapje? Probeer dan of hij kan slapen op de plek waar je op visite gaat, een slaapje in een bedje heeft altijd de voorkeur boven een slaapje onderweg. Kan je kindje op jullie bestemming niet slapen in een bedje? Een mooi moment voor een lange boswandeling met de wagen of draagzak 😉

Tip 4: Zoek de juiste balans in lekkere en gezonde voeding

Ontbijten met chocoladecroissants, lunch met pannenkoeken, kerstkransjes als tussendoortjes en friet met ijs als avondeten.. Een dagje ongezond eten is natuurlijk echt niet erg, maar probeer als het kan ook iets gezonds aan te bieden. Zeker als je meerdere dagen niet thuis bent verlies je soms ‘de grip’ op wat je kindje allemaal binnenkrijgt bij die lieve opa’s en oma’s ;-). Te veel slechte voeding heeft ook een negatief effect op het slapen van je kindje, dus zoek hierin de juiste balans!

Tip 5: Hou de wakkertijden en vermoeidheidssignalen in de gaten

Heb je net een baby gekregen en ga je gezellig naar familie met Kerst? Iedereen zal dit moment aanpakken om eens even lekker met jouw kindje te willen knuffelen. Let goed op de wakkertijd van je kindje en de vermoeidheidssignalen die hij laat zien. Zorg er bovendien voor dat je een extra uitgebreid bedtijdritueel uitvoert zodat je kleintje lekker bij jou tot rust komt voordat hij gaat slapen.

Tip 6: Plan voldoende rustmomenten in

Met bovenstaande tips kun je extreme oververmoeidheid bij je kindje voorkomen. Zie de feestdagen niet alleen als iets wat je (met je) kleintje moet overleven, maar geniet er ook van! Zolang je voldoende rustmomenten inplant zal je zien dat je kindje de feestdagen heel goed zal doorstaan. En zie je één (of meer) van de volgende signalen, weet dan dat het tijd is om even een tandje terug te schakelen en je kindje meer rust te geven:

  • Plotseling vroeger wakker worden dan normaal
  • Kortere slaapjes overdag
  • Niet willen (in)slapen overdag en bij bedtijd ‘s avonds
  • Wakker worden 45 minuten na het inslapen
  • Wakker worden tussen 21.00 en 22.00 ’s avonds

Merk je dat bovenstaande uitdagingen bij jou niet alleen tijdens de feestdagen plaatsvinden? Boek dan direct een gratis kennismakingsgesprek en dan bespreken we samen wat ik voor jou kan betekenen!

Maak er een fantastisch mooie decembermaand van!

Liefs, Judith