De eerste hapjes!

Leestijd: 3 minuten

Na 4 maanden is het dan zover: je baby mag (hoeft niet!) beginnen aan zijn eerste hapjes! Een echte mijlpaal en het begin van weer een ‘nieuwe fase’. Het voedingscentrum raadt aan om tussen de 4 en 6 maanden te starten met oefenhapjes, zodat je kindje went aan andere smaken dan dat van (moeder)melk, leert eten van een lepel en zijn mondspieren traint. Daarnaast verklein je met het aanbieden van oefenhapjes ook de kans op een voedselovergevoeligheid (denk aan het tijdig aanbieden van ei en pindakaas).

Aanbieden van vast voedsel

De introductie van deze nieuwe manier van eten, is voor het lichaam van je kindje natuurlijk even wennen. Je baby moet plotseling nieuwe enzymen produceren om het vaste voedsel te kunnen verteren en daarnaast worden er ook nieuwe darmbacteriën aangemaakt. Helemaal niet gek dus als je baby hier veel kramp van krijgt. Volg bij het aanbieden van de eerste hapjes dan ook echt je baby, naast ‘ de richtlijnen’. Bij Maxe startte ik met 4 maanden en dit was echt geen enkel probleem voor haar lijfje, maar bij Véda begon ik ‘pas’ met 5 maanden omdat ze als baby al heel gevoelige darmen had en na het eerste oefenhapje heeft ze heel veel kramp gehad en hebben we er daarna nog weer een weekje mee gewacht. Het is dus belangrijk dat je goed naar je kindje kijkt om te bepalen of hij al toe is aan deze nieuwe vorm van eten.

Tot 6 maanden eet je kindje de oefenhapjes naast zijn gewone melkvoeding. Dit betekent dus dat je altijd eerst een melkvoeding geeft en daarna pas de hapjes aanbiedt zodat je kindje overdag in ieder geval voldoende melkvoeding binnenkrijgt en niet vol zit van de hapjes die je hem daarvoor al hebt aangeboden.

Helpen hapjes ook om mijn kindje door te laten slapen?

Er wordt wel eens gezegd dat kinderen eenmaal gaan doorslapen als ze vaste hapjes krijgen. Maar buikkrampen door het verteren van deze nieuwe manier van eten, maken slapen niet altijd makkelijker (en daarnaast is slapen een vaardigheid die losstaat van eten). Begin daarom met vaste hapjes na de voeding die plaats vindt na het ochtend- en middagslaapje. Zo heeft je kindje namelijk wat tijd om het vaste voedsel te verteren voordat hij aan zijn middag- en/of nachtslaap begint. Daarnaast geeft dit je ook wat tijd om een eventuele allergische reactie te ontdekken voordat je kindje naar bed gaat.

En ondanks dat kinderen niet spontaan gaan doorslapen als ze eenmaal vast voedsel eten, helpen bepaalde voedingsstoffen wel bij slaap. Zo dragen voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan en vitamine B bij aan de aanmaak van serotonine en melatonine (het slaaphormoon). Daarnaast dragen eiwitten en koolhydraten bij aan het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en ondersteunen hiermee de slaap zowel gedurende de nacht als de dag. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zijn onder andere: noten, bananen, haver, kidneybonen, eieren, gevogelte en zuivelproducten. Koolhydraten vind je natuurlijk in: aardappels, rijst, paste en brood.
Ook calcium, magnesium en ijzer helpen bij aan een aan een meer herstellende slaap. Je vindt dit onder andere in: groene bladgroente, sesamzaadjes, tahin, pompoenpitten, lams- en rundvlees, linzen, bonen, avocado, noten, verrijkte granen, etc.
Omdat eiwitten wat lastiger te verteren kunnen zijn dan alleen het aanbieden van groente, begin je hier het beste mee bij de lunch. Geleidelijk aan (zo rond de 9 maanden) kun je de eiwitten dan ook bij het avondeten gaan geven. Hierdoor weet je zeker dat je kindje ’s avonds niet wakker wordt van het verwerken van zijn eten.

Als je kindje zo rond de 8 maanden is, kun je ook gaan beginnen met het aanbieden van het ontbijt en zijn drie melkvoedingen (ochtend, namiddag en voor het slapen gaan voldoende).

Leuk feitje:

Wist je dat een avocado de groente is die het dichtst bij moeder melk in de buurt komt? Een avocado bevat namelijk net als moedermelk veel onverzadigde vetten zoals oliezuur. Naast deze gezonde vetten bevat een avocado ook veel vezels, vitamines en mineralen. Een perfect hapje voor jouw kindje dus! Kleine sidenote: Net als een rauwe banaan, bevat een avocado veel complexe vetten en koolhydraten die lastig te verteren kunnen zijn. Start dus niet meteen met het geven van deze producten, maar wacht even tot je kindje aan vast voedsel gewend is.

Potjes babyvoeding of sta je zelf in de keuken?

Het lijkt misschien veel werk om, zeker in het begin, apart voor je baby te koken en kant-en-klare potjes dan ook een uitkomst. Maar hoe goed de potjes van tegenwoordig ook zijn, zelfgemaakt voedsel is altijd nog beter. Tip: Om veel tijd te besparen gebruik ik zelf altijd de Philips Avent Stomer: je doet alles erin en 20 minuten laten ben je klaar!

Tot slot

Verwacht niet teveel van de eerste hapjes bij je kleintje: je kindje moet echt even wennen aan een andere structuur en een lepel in zijn mondje en doe het lekker stap voor stap. Let ook op als dit begin juist heel soepel gaat: Je kindje is misschien wel snel gewend aan het vaste voedsel in zijn mondje, maar zijn darmpjes moeten misschien nog wel even wennen.
Bouw het eten van deze hapjes daarom langzaam op en voor je het weet moet je zorgen dat je kindje niet al het lekkers van jouw bord eet 😉