Jetlag?

Leestijd: 2 minuten

Vlieg jij naar een vakantiebestemming met tijdverschil? Hierbij 7 tips om de overgang naar de nieuwe tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen!

Tip 1: Hou indien mogelijk de tijd van thuis aan

Is de duur van je reis 3 dagen of korter en is het tijdverschil maar 1 of 2 uur? Dan kun je ervoor kiezen om de tijd van thuis aan te houden in plaats van te switchen naar lokale tijd.

Tip 2: Pas je meteen aan het nieuwe tijdstip aan

Pas je meteen aan het nieuwe tijdstip aan. Maak je kindje wakker na een middagslaapje van maximaal 2 uur en zorg hiermee voor voldoende wakkertijd voor bedtijd.

Tip 3: Maak je kindje om 7.00 uur wakker

Maak je kindje wakker om 07.00 lokale tijd! Dit helpt de interne klok van je kindje om zich aan te passen aan de nieuwe tijd.

Tip 4: Daglicht helpt!

Maak gebruik van het daglicht, ook als het thuis eigenlijk nog/al nacht is. Daglicht helpt om de biologische klok van je kindje aan te passen naar de nieuwe tijdzone. Daarnaast stimuleert daglicht ook de aanmaak van seratonine, wat we nodig hebben om melatonine (het slaaphormoon) aan te maken.

Tip 5: Beweeg en speel voldoende

Zorg voor voldoende speeltijd en beweging! Tijdens vakanties zitten kindjes vaak veel in de buggy, auto of aan tafel in een restaurant. Denk eraan dat kindjes voldoende beweging en speeltijd nodig hebben om goed te kunnen slapen.

Tip 6: Doe in ieder geval 1 slaapje in een bed

Dutjes onderweg kunnen op vakantie prima. Probeer wel om minimaal 1 slaapje in een bedje te doen voor een kwalitatief betere slaap.

Tip 7: Volg je normale bedtijdroutine

Volg de bedtijdroutine van thuis en zorg ervoor dat de kamer waar je kindje slaapt volledig donker is. ‘Later naar bed omdat het vakantie is’ is geen goed idee! Je kindje raakt oververmoeid en slaapt hierdoor veel minder goed. Wil jij meer tips over hoe je kindje wel goed kunt laten slapen op vakantie? Lees dan mijn vakantieblog!