Nachtangsten (nightterrors) en nachtmerries

Voorbeeld van nachtmerries en nachtangsten
Leestijd: 2 minuten

Nachtangsten en nachtmerries worden vaak met elkaar verward, terwijl dit echter twee totaal verschillende dingen zijn. Daarom vertel ik je in deze blog meer over het verschil tussen nachtangsten en nachtmerries en hoe je deze twee dingen het beste kunt aanpakken.

Wat is een nachtangst/nightterror?

Nachtangsten vinden meestal plaats in de eerste helft van de nacht, wanneer je kindje in zijn diepe slaap is. Tijdens nachtangsten lijkt/is je kindje compleet in paniek, aan het gillen of aan het schreeuwen én daarbij lijkt het alsof je kindje wakker is. Tijdens nachtangsten hebben kindjes namelijk hun ogen open. Wat je ook probeert tijdens een nachtangst, je kindje hoort of ziet jou niet en het lukt dan ook niet om je kindje te troosten op dit moment. Je kindje lijkt dus wel wakker, maar is het niet. En daarom merkt hij dus ook niets van al jouw pogingen om hem te troosten tijdens een nachtangst.

Voor jou als ouder is dit natuurlijk extra frustrerend: Je wilt je kindje helpen, maar tegelijkertijd lukt het niet. Het is erg belangrijk om je kindje niet wakker te maken tijdens een nachtangst. Dit omdat je kindje hierdoor juist ‘verwarder’ wakker wordt en het moeilijk voor hem wordt om weer in slaap te vallen. Maar wat doe je dan wel?

Het belangrijkst tijdens een nachtangst is dat je ervoor zorgt dat je kindje veilig is, blijf bij je kindje totdat hij weer rustig is. Door de ongecontroleerde bewegingen die kindjes maken tijdens nachtangsten kunnen ze zichzelf namelijk pijn doen. Soms duurt een nachtangst maar heel kort, maar het kan ook zijn dat het iets langer duurt. En het gekke is: de volgende dag kan je kindje hier niets meer van herinneren.

Kort samengevat: tijdens een nachtangst…

  • Is je kindje compleet in paniek en schreeuwt en gilt hij het uit van schrik en angst
  • Zit je kindje vaak rechtop in bed
  • Heeft je kindje zijn ogen open, terwijl hij niet wakker is
  • Kan je kindje zweten en heeft hij een hogere hartslag en snellere ademhaling

Als je puur naar deze bovenstaande opsomming kijkt, kan ik me helemaal voorstellen dat je nachtangsten en nachtmerries met elkaar verwart. Toch is een nachtmerrie iets anders dan een nachtangst:

Wat is een nachtmerrie?

Nachtmerries vinden, in tegenstelling tot nachtangsten, plaats in de tweede helft van de nacht. En komen meestal pas voor vanaf dat je kindje 2,5 tot 3 jaar oud is. Dit is namelijk de leeftijd waarop het verbeeldingsvermogen (de fantasie) van je kindje zich ontwikkelt en je kindje dus gaat dromen over gevaar of enge situaties. Op het moment dat je kindje wakker wordt uit een nachtmerrie is hij vaak heel erg bang omdat hij zich de nachtmerrie nog goed kan herinneren. Bij een nachtmerrie helpt het daarom juist wel om je kindje te troosten en uit te leggen wat er is gebeurd. Door zijn angsten serieus te nemen en hem uit te leggen dat hij een enge droom had, maar dat hij nu weer wakker is, help je je kindje om hem te begrijpen wat er is gebeurd.

Waar je kindje na een nachtangst weer verder gaat met slapen alsof er niets gebeurd is, is dit na een nachtmerrie een stuk lastiger. Help je kindje daarom om in slaap te vallen door het eerst over leuke dingen te hebben, door de monsters weg te jagen en ze een dikke knuffel te geven.

Lukt het ’s avonds en ’s nachts niet om je kindje (weer) lekker te laten slapen? Ik kijk graag met je mee! Boek daarom meteen een gratis kennismakingsgesprek en samen zorgen we ervoor dat ook jouw kindje weer heerlijk slaapt!