Wanneer begin je met een nachtlampje?
In de intakeformulieren die ik van ouders krijg lees ik regelmatig dat er gebruik gemaakt wordt van een nachtlampje op de babykamer. Soms omdat het makkelijker is voor de ouder zelf, bijvoorbeeld voor de nachtvoedingen maar vaak ook omdat ouders bang zijn dat hun kindje het eng vindt in het donker en ze het idee hebben dat hun kindje rustiger slaapt als er wat licht is in de kamer.
Maar wist jij dat het voor de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) heel belangrijk is dat je kindje in een zo donker mogelijke kamer slaapt? Zelfs het kleinste beetje licht kan er al voor zorgen dat de aanmaak van melatonine geblokkeerd wordt en je kindje dus of niet in slaap kan komen of moeite heeft met het aan elkaar koppelen van zijn slaapcyclussen. Met een kwalitatief minder goede slaap als gevolg. Het enige licht dat de aanmaak van melatonine niet blokkeert is rood licht.
A ha, een rood lampje als nachtlampje mag dus wel?
Vanaf dat je kindje 2 tot 3 jaar oud is, kun je inderdaad een rood nachtlampje gebruiken als je merkt dat je kindje bang is in het donker. Dit is namelijk de leeftijd dat het verbeeldingsvermogen (de fantasie) van je kindje zich ontwikkelt en hij dingen eng kan gaan vinden. Je merkt dit vaak doordat je kindje zelf aangeeft dat hij bang is in het donker of dat bijvoorbeeld de deur open moet blijven. Voor deze leeftijd is het dus onwaarschijnlijk dat je kindje echt bang is in het donker maar is het waarschijnlijker dat je kindje niet wilt slapen omdat hij verlatingsangst heeft.
Mag ik dan helemaal geen licht gebruiken als ik ’s nachts naar mijn kindje toe moet?
’s Nachts voeden of een luier verschonen in het donker kan behoorlijk lastig zijn, zeker als het net een volle poepluier is en je kindje helemaal onder zit. Natuurlijk heb je dan een lampje nodig! Probeer om zoveel mogelijk indirect licht (van bijvoorbeeld de gang) te gebruiken. Hiermee voorkom je dat je de aanmaak van melatonine volledig blokkeert en kun je zodra je klaar bent je kindje gewoon weer in bed leggen en zal hij weer rustig verder slapen.
Raakt mijn kind niet teveel gewend aan een donkere kamer? En hoe doe ik dit dan op vakantie?
Het liefst laat je je kindje altijd in een zo donker mogelijke slaapkamer slapen, dit omdat dit de kwaliteit van zijn slaapje nou eenmaal ten goede komt. Maar als je eenmaal een flexibeler slaper hebt, zul je merken dat hij er prima tegen kan als het op vakantie of als hij aan het logeren een stukje lichter is in de slaapkamer. Sterker nog: Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik tijdens Maxe haar middagslaapje het licht in haar kamer aan had laten staan en toch sliep ze even goed als altijd.
Maar hoe zit het dan met het dag- en nachtritme?
Tot de 6-8 weken raad ik je aan om je kindje overdag wel in een lichte slaapkamer te laten slapen omdat je hem zo helpt om het dag- en nachtritme te ontwikkelen. Na deze periode, heeft hij dit dag- en nachtritme ontwikkeld en weet hij dus prima het verschil te herkennen tussen dag en nacht, ook als hij overdag in het donker slaapt. Het is dan uiteraard wel belangrijk om je kindje overdag wakker te maken als het tijd is voor zijn voeding.
Merk je, ook na het toepassen van de tips uit deze blog, dat het slapen bij jouw kindje toch nog niet helemaal gaat zoals je had gehoopt? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek zodat we samen aan de slag kunnen gaan met de slaap van jouw kindje!