Sinterklaas kapoentje..

Leestijd: 2 minuten

Sinterklaas, een leuke maar voor veel peuters en kleuters ook een spannende tijd! Vaak merk je dat je kleuters rond deze tijd extra druk zijn, slecht(er) slapen en zenuwen hebben.. Met soms veel stoere verhalen over wat ze zullen zeggen als Sinterklaas is, maar het oh zo spannend vinden als hij er dan echt is!

Ik weet nog goed hoe spannend ik het als kind vond om mijn schoen te zetten, of nouja vooral de volgende ochtend. Zou Sinterklaas al geweest zijn? Of straks is Piet er nog als ik de deur van de woonkamer opendoe.. Spannend! Voor veel peuters en kleuters is dit gezonde spanning en zullen ze misschien wat vroeg wakker worden, maar er verder goed mee omgaan. Maar wat doe je als je kindje zo zenuwachtig is dat hij er ’s nachts niet van kan slapen? En je merkt dat je gedurende de weken dat Sinterklaas in het land is een kindje hebt die continu overprikkeld is? Aan Maxe zie ik heel goed hoe spannend ze het vindt, ze is al de hele week om 5(!) uur wakker en als ik even bij haar ga kijken is het eerste wat ze zegt: Loopt Sinterklaas nu op ons dak mama? Ze is er de hele dag mee bezig en het is eigenlijk net allemaal wat te spannend voor haar.

Tips om de Sinterklaastijd minder spannend te maken

Je schoen zetten hoeft niet per se ’s nachts. Sinterklaas heeft het ’s nachts zo druk dat hij aan jullie heeft gevraagd of jullie je schoen op zaterdagmiddag willen zetten als jullie boodschappen aan het doen zijn. Dit haalt de spanning tijdens de nachten al voor een groot gedeelte weg!

Het Sinterklaasjournaal met alle spannende avonturen is voor veel kinderen te spannend, merk je dat dit teveel is voor je kindje? Je hoeft het Sinterklaasjournaal niet te kijken, lees liever een leuk Sinterklaasboek voor!

Tussen de tijd dat Sinterklaas in Nederland aankomt en 5 december, zitten 3 hele lange weken! Dit bouwt de spanning tot pakjesavond behoorlijk op. Door pakjesavond naar voren te halen, haal je ook een week (of misschien wel 2) van de spanning weg bij je kindje.

‘Hoe komt het dat Sinterklaas met Ozosnel op het dak kan lopen? Dat kan toch niet mama?’ Vind jij het moeilijk om antwoord te geven op al die slimme vragen van je kleuter? Je wilt niet liegen, maar je wilt ook het mysterie rondom Sinterklaas niet verhullen. Beantwoord dan elke vraag met een vraag en laat je kindje er zijn eigen antwoord op geven.

Heb jij nog meer tips om het Sinterklaasfeest voor (overprikkelde) peuters en kleuters fijner te maken? Stuur me een berichtje en ik voeg je tip toe aan deze lijst!

Liefs,

Judith