Alles over de slaapjes overdag!

Leestijd: 3 minuten

Slaap overdag en ’s nachts zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een onrustige nacht is dan ook vaak het gevolg van een dag met maar weinig kwalitatief goede slaap. In mijn blog over pasgeboren baby’s heb je kunnen lezen dat newborns bijna alleen maar slapen, maar dat je tussen de 8 en 12 weken kunt beginnen om naar een routine toe te werken die uit drie slaapjes per dag bestaat: Het ochtendslaapje, de middagslaap en het derde slaapje. De middagslaap is het belangrijkste slaapje van de dag, maar vlak ook de andere slaapjes niet uit want ze hebben ieder hun eigen doel:

Het ochtendslaapje

Het ochtendslaapje kun je, zeker tegen de tijd dat je kindje rond de 6 a 7 maanden is, het beste zien als een powernap om de ochtend en lunchtijd met voldoende energie door te komen. Zeker als je kindje een goede nacht heeft gemaakt, heeft hij ’s morgens helemaal niet veel slaap nodig en zal een langere ochtendslaap vaak juist een slechte invloed hebben op de middagslaap.
Baby’s zijn rond de tijd van het ochtendslaapje vaak nog wat moe van de nacht (net als waarom wij ’s morgens vaak nog gapen). En daarom is dit meestal het eerste slaapje wat op zijn plek valt. Super fijn, want dit geeft jou de tijd om ’s morgens eens even lekker te gaan douchen, of een keertje wel een warme kop koffie of thee te drinken 😉
Bij jonge baby’s duurt dit slaapje meestal zo’n 90 minuten, maar tegen de tijd dat je kindje 6 maanden is, heeft hij vaak al genoeg aan een half uur tot 45 minuten (ervan uitgaande dat je kindje een goede nacht heeft gemaakt). Over het algemeen ben ik echt een voorstander van een kort ochtendslaapje, dit omdat je kindje hiermee een slaapschuld opbouwt voor de middagslaap: Het belangrijkste slaapje van de dag. Een korte ochtendslaap heeft echter ook een heleboel andere voordelen. Wil je meer weten over de voordelen van een korte ochtendslaap? Klik dan hier om mijn blog hierover te lezen.

Het middagslaapje

De middagslaap is het allerbelangrijkste slaapje van de dag. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou ;-).  Je kindje heeft dit slaapje tot hij zo’n 2,5 a 3 jaar oud is en daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met het creëren van een goede basis voor deze slaap.
Door het middagslaapje tijdens de biologische slaapzones aan te bieden zorg je ervoor dat dit slaapje een kwalitatief goede en herstellende slaap is die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.
Wist je dat een goede middagslaap bijdraagt aan onder andere de ontwikkeling van het korte en lange termijn geheugen, het herstel van het immuunsysteem,  de groei & eetlust van je kindje en het reguleren van emoties? Omdat dit het meest belangrijke slaapje van de dag is, raad ik aan om deze altijd (voor zover mogelijk) in bed te laten plaats vinden, terwijl je voor het ochtend- en derde slaapje hierin flexibeler kunt zijn.

Het derde slaapje

Tot slot nog het derde slaapje: het slaapje dat de meeste kindjes nodig hebben tot ze tussen de 6 en 8 maanden oud zijn. Dit slaapje helpt je baby om uitgerust aan de avondroutine (het avondeten en het naar bed gaan) te beginnen en zorgt ervoor dat je kindje niet oververmoeid aan de nacht begint. Slecht in kunnen slapen, onrustige avonden en nachten en vroeg wakker worden zijn namelijk typische signalen van oververmoeid door een gebrek aan voldoende slaap gedurende de dag. En met dit derde slaapje zorg je ervoor dat je kindje uitgerust de nacht begint (mits de andere slaapjes ook op hun plek gevallen zijn).
Als je mijn blog over de biologische slaapzones hebt gelezen, dan weet je dat er voor het derde slaapje geen biologische slaapzone is. Dit betekent dat het voor je kindje lastig kan zijn om in slaap te vallen, zeker als hij al twee goede slaapjes gehad heeft op een dag. Daarnaast kun je dit slaapje zien als ‘slechts’ een powernap en daarom is het niet per se belangrijk dat je dit slaapje in bed aan biedt. Maar kun je deze ook prima laten plaats vinden in de auto, de draagzak of de wandelwagen, wat er meteen voor zorgt dat jij wat minder aan huis gebonden bent.
Meestal laten baby’s dit slaapje zelf vallen, maar soms en zeker na 8 maanden, kan het nodig zijn dat je stopt met het ‘aanbieden’ van dit slaapje omdat na deze leeftijd het derde slaapje doorslapen in de nacht of het consolideren van een goede middagslaap in de weg kan staan.

Merk je dat het lastig is om de slaapjes van jouw kindje op zijn plek te laten vallen? Of lukt het wel, maar zijn de nachten alsnog een uitdaging? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek zodat we samen kunnen bespreken wat ik voor jou kan betekenen.