Slapen op de opvang!

Leestijd: 3 minuten

Wat doe je als het slapen op de opvang anders gaat dan thuis?

Tijdens een persoonlijk traject werken we twee weken intensief aan de slaap van je kindje. En ouders vragen mij dan ook vaak of hun kindje tijdens deze periode wel naar de opvang kan. Dit kan zeker! Sterker nog, ik raad het juist aan! Tijdens het traject kijken we namelijk niet alleen naar hoe je (thuis) de slaap van je kindje zo goed mogelijk kunt aanpakken, maar is het ook fijn als ik met je mee kan kijken als je kindje een dag met weinig slaap heeft gehad op de opvang. Ik zeg altijd: je hebt geen invloed op wat er op de opvang gebeurt, maar wel op wat je daarna doet met de informatie die je van de opvang hebt gekregen over de slaap van je kindje.

Het is natuurlijk super als ze op de opvang de slaaptijden van je kindje in grote lijnen kunnen volgen, maar ik heb ervaren dat veel kindjes prima om kunnen gaan met een andere routine op de opvang dan thuis. Het belangrijkste is, zoals ik net al zei, dat jij je vervolgens aanpast aan wat er op de opvang is gebeurd.

Tips om de dagen op de opvang, wat slaap betreft, zo succesvol mogelijk te maken

  1. De belangrijkste tip die ik je mee kan geven is: Maak je niet teveel zorgen over wat er op de opvang gebeurt. Je kunt de hele dag de app van de opvang bekijken en je druk maken over de te korte slaapjes, maar je hebt hier geen invloed op. Laat dit daarom zoveel mogelijk los.
  2. Vraag of de opvang rekening kan houden met het slaapschema dat je thuis hanteert of bespreek in ieder geval de wakkertijden.
  3. Hou er rekening mee dat de opvang de eerste weken erg wennen is voor je kindje en dat het slapen in (meestal de eerste drie weken) niet zo goed zal gaan.
  4. Kijk of je kunt starten met halve dagen op de opvang, zodat je kindje het ochtendslaapje op de opvang kan doen en de middagslaap thuis in zijn eigen bed.
  5. Geef je kindje een knuffel of slaapzak van thuis mee, dit kan helpen om tot rust te komen als hij daar in een vreemde omgeving moet slapen.
  6. Een dag op de opvang is voor je kindje erg vermoeiend, zelfs als je kindje op de opvang misschien meer slaapt dan thuis zul je merken dat hij vermoeid is na zo’n dag. Geef je kindje daarom na een opvangdag een iets vroegere avondbedtijd (verkort de wakkertijd bijv. met 15 minuutjes) en besteed veel aandacht aan het bedtijdritueel.

Maar wat doe je als het slapen op de opvang helemaal de mist in gaat?

Je kindje slaapt op de opvang te weinig:

Als je kindje jonger is dan 12 maanden en hij slaapt overdag maar twee korte slaapjes van bijvoorbeeld een half uur, vraag dan of ze hem een derde slaapje aan kunnen bieden tussen 15.30 en 17.00 uur. Let wel op: Laat dit slaapje nooit langer dan 30 minuten duren en zie dit puur als een korte powernap om de ergste oververmoeidheid te voorkomen.

Is je kindje tussen de 12 en 15 maanden en lukt het niet om een goede middagslaap te doen op de opvang. Dan is het soms beter om hem slechts 1 lange middagslaap aan te bieden rond 12 uur. Geef hem thuis dan een extra vroege bedtijd van 18.00 om oververmoeidheid zo veel mogelijk te voorkomen en hou thuis verder je normale routine van 2 slaapjes per dag aan.

Je kindje slaapt op de opvang te veel:

Is je kindje ouder dan 2 dan krijg je weer te maken met een andere uitdaging, namelijk dat je kindje op de opvang te lang of tot te laat in de middag slaapt. Het gevolg hiervan is dat je kindje ’s avonds moeilijker in slaapt, ’s nachts vaker wakker wordt of juist ’s morgens vroeg.

Vraag aan de opvang of ze je kindje om uiterlijk 15.00 of na 1,5 uur slaap wakker willen maken, zodat de nachten thuis niet al te veel verstoord zullen worden.

Heb je, na het toepassen van alle bovenstaande tips, nog steeds zorgen over de slaap van je kindje op de opvang? Ga het gesprek met de pedagogisch medewerkers aan! Ook zij willen het beste voor jouw kindje en maak samen afspraken waar jullie allemaal, met je kindje voorop, blij van worden.