Tijdens mijn gesprekken met ouders blijkt vaak dat ze bang zijn dat hun kindje het te koud heeft ’s nachts en dat het moeilijk is om te bepalen wat je kindje nodig heeft om warm te blijven gedurende de nacht. Ik herken dit zelf maar al te goed: Zo kwam ik laatst een foto van Maxie tegen waarop ze in bed lag met: Een lange romper, een trui, een broek, een dikke winterslaapzak, een laken en een deken. Met de kennis die ik nu heb denk ik echt: Hoe heb ik dit kunnen doen?
TOG-waarde
Het is namelijk niet alleen belangrijk dat je kindje het niet te koud heeft gedurende de nacht, maar je kindje mag het ’s nachts ook niet te warm hebben. Een handig hulpmiddel om te bepalen wat je je kindje aan moet trekken in de nacht is de TOG-waarde: Thermal Overall Grade. Een richtlijn die aangeeft hoeveel warmte de kleding of slaapzak van je kindje vasthoudt.
Hoe kouder het in de slaapkamer is, hoe hoger je de TOG-waardes wilt hebben om onderkoeling te voorkomen en andersom: Op warme nachten wil je juist een zo laag mogelijke TOG-waarde om oververhitting te voorkomen.
Koude handjes en voetjes
Hoe kleiner kindjes zijn, hoe vaker er wordt gedacht dat ze het koud hebben omdat hun voetjes en handjes heel koud kunnen aanvoelen. Dit komt echter niet per se omdat ze het koud hebben maar omdat het bloedvatenstelsel van een pasgeboren baby nog niet volledig volgroeid is. Het bloed wordt eerst naar de organen van je kindje gepompt en daarna pas naar de rest van het lichaam, met als gevolg dat de handjes en voetjes kouder aanvoelen. Zolang het nekje van je kindje warm is, lukt het je kindje goed om zichzelf op temperatuur te houden en hoef je niet bang te zijn dat je kindje niet warm genoeg is aangekleed. Voelt het nekje echter klam aan? Dan is je kindje vaak juist weer te warm aangekleed. Baby’s hebben nog veel moeite om hun lichaamswarmte te reguleren; zij kunnen nog niet net als wij even de dekens van hun af slaan of juist erbij pakken als ze het te warm of te koud hebben. En daarom zijn de TOG-waardes zo handig. Deze geven je een richtlijn van hoe warm je je kindje moet aankleden bij welke temperatuur.
Maximale en minimale TOG-waardes
De maximale TOG-waarde is 4.0 en gebruik je alleen wanneer het in de slaapkamer kouder is dan 16 graden. Is het in de zomer juist heel erg warm, dan gebruik je maar een TOG-waarde van 0,5.
Kijk maar eens mee in dit overzicht:
TOG-waardes van kleding
Je kunt de TOG-waardes van de kleding van je kindje vinden in het label van het kledingstuk, als richtlijn kun je deze gemiddelde TOG-waardes gebruiken:
Let erop dat je, zodra je kindje begint te rollen, alle lakens en dekens weghaalt uit zijn bed. De juiste kleding en slaapzak moeten in principe voldoende zijn om je kindje warm te houden gedurende de nacht zonder het risico dat je kindje verstrikt raakt in het laken of het dekentje.