Het is zaterdagochtend, 6:00 uur. Je kindje wordt wakker en al snel gaat het gebrabbel over in keihard krijsen! Helaas, tijd om op te staan. Je kindje wil uit bed en wel meteen!
of
Het is zaterdagochtend, 6:00 uur. Je kindje wordt wakker en je hoort wat gebrabbel uit zijn kamer komen, je draait je nog even om valt zelf weer in slaap en als je wekker om 7.00 uur gaat kom je erachter dat je kindje ook weer in slaap gevallen is. Wat een goed begin van de dag!
Twee dezelfde scenario’s maar toch met een andere uitkomst: bij het eerste voorbeeld bepaalt je kindje wanneer de dag begint: Zodra hij begint te huilen, is het de bedoeling dat jij je hem snel uit bed haalt omdat hij anders niet stopt met huilen. Bij het tweede voorbeeld, bepaal jij als ouder wanneer de dag begint: namelijk elke dag op een vaste tijd. Als slaapcoach en als moeder hoor ik vaak om me heen: Ja, maar als hij wakker is, dan wil hij meteen uit bed’. En daar ben ik het niet helemaal mee eens, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
Aangeleerd gedrag
Over het algemeen is dit gedrag namelijk aangeleerd gedrag: Door je kindje na zijn slaapjes overdag en ’s nachts altijd meteen uit bed te halen, leert hij namelijk dat de tijd om te slapen voorbij is zodra hij wakker wordt. Ook leert hij dat jij meteen naar hem toe gaat zodra hij begint te gillen. En als dit overdag gebeurt, of ’s morgens om 6.50 dan vind je dat ook echt geen enkel probleem. Sterker nog: je bent waarschijnlijk heel blij dat je kindje heeft geslapen tot 6.50 uur en dat is ook echt heel erg fijn! 🙂 Maar ook al heb je nog zo een goede slaper, er zitten altijd dagen bij dat je kindje wel een keer om 6:00 uur of zelfs eerder wakker wordt. En doordat hij geleerd heeft dat hij altijd meteen uit bed mag als hij wakker wordt, verwacht hij dit ook als hij eerder wakker is.
Slaapdruk
Je vraagt je nu misschien af waarom je kindje niet verwacht dat hij uit bed mag als hij om 3:00 uur ‘s nachts wakker wordt. Dit verschil komt door de slaapdruk die gedurende de nacht afneemt. Hoe later het in de nacht wordt, hoe meer slaap je kindje al gehad heeft en hoe minder moe hij zal zijn. Om 3:00 uur is je kindje simpelweg nog best wel moe en is het ook voor hem logisch dat hij nog moet slapen.
Begin iedere dag op dezelfde tijd
Door je kindje niet meteen uit bed te halen als hij wakker wordt, maar door de dag elke dag op hetzelfde tijdstip te beginnen leert je kindje rustig in bed te wachten tot jij komt om hem uit bed te halen. Als je kindje dan om 6.00 uur wakker wordt valt hij (afhankelijk van zijn leeftijd), met een beetje geluk nog even in slaap. En als hij niet in slaap valt, voelt hij zich zo vertrouwd met zijn bedje en de situatie dat hij al brabbelend/zingend zal wachten tot jij zijn kamer binnenkomt.
Maxe is inmiddels alweer 3,5 en slaapt ondanks dat ze een kind van een slaapcoach is, echt niet iedere dag netjes tot 7 uur. Ook zij is ’s morgens wel eens vroeg wakker, helaas haha. Maar doordat we haar dagen nooit eerder zijn begonnen dan 7.30 uur, wacht ze al zingend of kletsend af tot we haar komen halen. Ook Véda is hier al helemaal aan gewend en als zij een keertje vroeger wakker is hoor ik Maxe altijd roepen: Védaatje ben je wakker? Papa en Mama komen zo. Nu is het nog vroeg!
Begin jij de dag altijd zodra je kindje wakker is en wil je hier verandering in brengen? Probeer dit moment eerst eens uit te stellen met 5 minuten, dan eens met 10 minuutjes of een kwartiertje. En lukt dit? Werk dan naar een vaste tijd toe om op te staan.
Gratis kennismakingsgesprek
Merk je dat het bij jullie toch niet zo gemakkelijk gaat en kun je er wel wat hulp bij gebruiken? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek en kijk wat ik voor jullie kan betekenen. Je boekt dit op: www.projectslaap.nl/gratis-kennismakingsgesprek