Yes! Jullie gaan op vakantie!

Leestijd: 3 minuten

Thuis gaat het hartstikke goed met de slaapjes en nachten van je kindje maar zo een vakantie vind je toch wel spannend. Ik begrijp je helemaal! Maxe slaapt thuis hartstikke goed, maar toch vind ik het iedere keer weer spannend als ze gaat logeren, als we op bij iemand op bezoek gaan of vooral als we op vakantie gaan. Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je kindje ook op vakantie net zo lekker slaapt als thuis en dus ook jij kunt genieten van deze reis!

Een vreemde omgeving, andere geluiden, een ander bed en misschien zelfs wel tijdverschil. Dit zijn factoren die het slapen van je kindje op vakantie sterk kunnen beïnvloeden. Je hebt niet altijd alles in de hand maar op veel factoren kun jij wel wat invloed uitoefenen:

Houd je op vakantie aan je normale routine

Het is heel verleidelijk om je kindje op vakantie langer op te laten blijven dan thuis, zodat jullie lekker uit eten kunnen met de hoop dat je kindje wel uit zal slapen.. Helaas, juist door je kindje later naar bed te doen, zal hij oververmoeid raken wat resulteert in een kwalitatief minder goede slaap en dus vroeg wakker worden. Dit betekent dat je op vakantie het beste de normale slaaptijden van je kindje aan kunt houden. Ook als dit betekent dat je al om 17.00 in een leeg restaurant zit zodat je kindje om 18.30 naar bed kan. Tip: Laat je kindje om 17.00 eten en ga zelf pas eten als je kindje slaapt (mits de locatie dit toelaat en je je kindje veilig in het appartement achter kunt laten met de babyfoon).

Volg op vakantie hetzelfde slaapritueel als thuis 

Lees dezelfde boekjes voor, zorg ervoor dat je dezelfde knuffels mee hebt en doe alles in de volgorde zoals jij het thuis ook zou doen. Neem, zeker de eerste dagen, wat extra tijd voor dit ritueel zodat je kindje rustig aan de slaapomgeving kan wennen.

Zorg voor een donkere slaapkamer

Voor de aanmaak van melatonine is een donkere kamer een must! Je hebt maar weinig invloed op hoe de kamer op jouw vakantiebestemming eruit ziet maar je kunt er wel van alles aan doen om de kamer zo donker mogelijk te maken. Aluminiumfolie kan al helpen om een kamer donker te maken, of maak gebruik van een draagbaar verduisteringsgordijn of verduisteringsstickers.

Witte ruis

Op vakantie zijn de geluiden heel anders dan thuis: het gras wordt precies tijdens het slaapje van je kindje gemaaid, er is veel lawaai van spelende kindjes of er rollen koffers door de gang van het hotel. Als je kindje diep genoeg in slaap is, zal hij hier geen last van hebben maar tijdens zijn lichte slaap (bijvoorbeeld tussen de slaapcyclussen door), is de kans groot dat je kindje toch wakker wordt. Maak daarom op vakantie gebruik van witte ruis! Het constante geluid van witte ruis zorg er namelijk voor dat omgevingsgeluiden geblokkeerd worden en je kindje niet wakker wordt van plotselinge andere geluiden.

Het campingbedje

Slaapt je kindje op vakantie voor het eerst in een campingbedje? Probeer dit thuis dan al eens uit door hem in het campingbedje op zijn kamertje te laten slapen. Door zelf een hoeslaken mee te nemen op vakantie ruikt het bedje voor je kindje al vertrouwd wat helpt bij het inslapen.

Blijf consequent en voorspelbaar

Door ook op vakantie duidelijk en consequent te zijn met betrekking tot de slaapgewoontes van je kindje zal je zien dat de meeste stress die je hier vooraf over hebt gehad niet nodig blijkt te zijn. Leer je kindje op vakantie geen nieuwe gewoontes aan als hij niet wilt slapen maar hou je vast aan de consequente en voorspelbare aanpak die je thuis hanteert.  Dit zorgt ervoor dat je kindje weet wat hij van jou kan verwachten en dat je thuis geen nieuwe gewoontes hoeft af leren.

Met deze tips ben ik ervan overtuigd dat jullie een heerlijke, zorgeloze vakantie met veel (nacht-)rust voor je kindje en voor jou tegemoet gaan! Geniet ervan!