Zomertijd

Leestijd: 2 minuten

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd

Wat mij betreft is de overgang van de wintertijd naar de zomertijd een stuk minder ingewikkeld dan andersom. En als je mijn blog over de wintertijd hebt gelezen, dan weet je dat dit ook niet ingewikkeld hoeft te zijn 😉

In de zomertijd gaat de klok een uur vooruit, dit betekent dus dat het al 7.00 uur is, als het in de oude tijd nog maar 6.00 uur is. Ik raad je aan om je dag meteen om 7.00 uur nieuwe tijd te beginnen en vervolgens je gebruikelijke routine te volgen. Door je kindje dus ‘eerder’ wakker te maken en de gebruikelijke wakkertijd aan te houden, zal je kindje moe genoeg zijn om zijn slaapje(s) op de nieuwe tijd te laten starten, ook al is dat oude tijd dus een uur eerder dan normaal. Zorg ervoor dat je kindje op zijn normale bedtijd (nieuwe tijd) in bed ligt en bied voor de zekerheid een extra lang bedtijdritueel aan, om de dag rustig af te sluiten en de overgang naar slapen te maken.

Mocht je nou toch denken dat deze aanpak niet werkt voor je kindje, ga er dan pro-actief mee aan de slag! Bij deze optie begin je de donderdag voor de nieuwe tijd al met het aanpassen van je ritme, door alles met een kwartiertje te vervroegen. Je ochtend begint dan dus om 6.45 uur i.p.v. 7.00 uur. Het eerste slaapje om 9.15 i.p.v. 9.30 uur, etc. Op vrijdag schuif je alles weer een kwartiertje op en begin je de dag om 6.30 uur. Op zaterdag om 6.15 uur en op zondag om 7.00 uur nieuwe tijd.

Je zult zien dat je kindje zich gemakkelijk aanpast aan de nieuwe tijd, dus maak het jezelf niet te moeilijk en geniet van de avonden die steeds langer worden!

PS. door de zomertijd blijft het langer licht, zorg er daarom voor dat de slaapkamer van je kindje volledig donker is!