Een voorspelbaar bedtijdritueel helpt je kindje om gemakkelijker in slaap te vallen. De succesformule voor een ritueel is voorspelbaarheid: door het bedtijdritueel elke dag op dezelfde manier te laten verlopen leert je kindje namelijk dat het tijd is om te gaan slapen. Maar hoe werkt dit precies?
Gedurende de dag verwerken kinderen voortdurend prikkels. Zowel over- als onderprikkeling hebben een negatief effect op het slaapgedrag van je kindje. Bij overprikkeling kun je je dit wellicht goed voorstellen en herken je misschien wel van jezelf: er zijn dan op een dag zoveel (nieuwe) dingen gebeurd, die ’s avonds eerst verwerkt moeten worden voordat je rustig in slaap kunt vallen. Dat ook onderprikkeling een negatief effect heeft op het in slaap kunnen vallen van je kindje verbaast je misschien; het kan ervoor zorgen dat kinderen vlak voor bedtijd nog even al hun energie eruit gooien waardoor het op het laatste moment lastig wordt om terug te schakelen naar ‘standje slapen’. Of juist dat ze wel rustig naar bed gaan, maar vervolgens niet in slaap vallen omdat ze nog helemaal niet moe genoeg zijn.
Om de overgang naar slapen te vergemakkelijken is een bedtijdritueel erg belangrijk. Door iedere keer hetzelfde ritueel te volgen leert het brein namelijk dat er niets nieuws meer gaat gebeuren en dat het niet meer alert hoeft te zijn. Nieuwe dingen zorgen er namelijk voor dat het brein ‘aangaat’. Wanneer je iedere avond hetzelfde ritueel uitvoert, leert je kindje dat er niets interessant meer gaat gebeuren en dat hij zich rustig over kan geven aan slaap. De staat van alertheid is niet meer nodig op dit moment en dit zorgt ervoor dat het brein al teruggeschakeld wordt naar ‘standje slapen’.
Hoe ziet een voorspelbaar bedtijdritueel eruit?
De formule voor het perfecte bedtijdritueel bestaat niet. Het is aan jou om hem voor jullie perfect te maken! Het belangrijkste aan het bedtijdritueel is dat het voorspelbaar is. Hoe je dit invult is vervolgens helemaal aan jezelf. Zolang het voor jullie werkt is het helemaal top!
Je kunt al met een bedtijdritueel beginnen zodra je kindje geboren is. Het hoeft niet groots te zijn, maar het kan heel eenvoudig door iedere keer te beginnen met het verschonen van de luier, het aantrekken van de slaapzak/inbakerdoek en nog een knuffel en een kus voordat je je kindje in bed legt. Niet alleen je kindje, maar ook jij went er hierdoor aan om iedere keer een vast ritueel aan te bieden. Vanaf 4 maanden zal je kindje dit ritueel steeds beter gaan begrijpen en herkennen en zo leert hij dat het tijd is om te gaan slapen. Naarmate je kindje ouder wordt kun je dit ritueel gaan uitbreiden met het poetsen van de tandjes, het lezen van een boekje, het zingen van een liedje, het doornemen van de dag, etc.
Voor onze dochter Maxe hebben wij twee verschillende rituelen: een ritueel voor bedtijd bij dutjes, welke uit niets meer bestaat dan het verschonen van haar luier, het pakken van haar speentjes en het aantrekken van haar slaapzak met een kus en een ritueel voor de avondbedtijd.
’s Avonds nemen wij iets meer de tijd voor dit ritueel, we hebben gemerkt dat de overgang van spelen naar slapen dan iets moeilijker voor haar is. Een paar minuutjes voor bedtijd zeggen we tegen Maxe dat ze straks naar bed gaat. Maxe pakt dit de laatste tijd heel goed op en gaat dan uit haarzelf ‘Slaap kindje slaap’ zingen en op de grond liggen, ik denk dat dit iets is wat ze op de crèche vaak doen . Vervolgens gaan we naar boven, poetsen we haar tandjes, eerst papa of mama en dan Maxe nog even zelf en daarna gaan we naar de slaapkamer. Terwijl de rolluiken naar beneden gaan, geven we haar een schone luier en trekken we haar pyjama aan. Daarna lezen we nog een aantal boekjes. Maxe probeert altijd om nóg een boekje te lezen, maar door duidelijk onze grenzen aan te geven is het geen drama dat we hier niet in mee gaan. Na de boekjes roept Maxe al om haar speentje en trekken we haar slaapzak in bed aan. Dan zeggen we een versje op en met een kus en slaap lekker kunnen we, terwijl Maxe nog aan het kletsen is, rustig de kamer uitlopen.
Zoals je hebt kunnen lezen, vindt een groot gedeelte van dit ritueel plaats in het donker, waarom dit zo belangrijk is lees je in het volgende blog over de aanmaak van melatonine.
Merk jij dat jullie bedtijdritueel niet helemaal lekker loopt en kun je wel wat hulp gebruiken? Boek dan direct een gratis kennismakingsgesprek en ik help je graag op weg!