De 18-/24- maanden slaapregressie

Leestijd: 3 minuten

Zo! Het eerste jaar van je kindje zit erop, slaapregressies, sprongetjes, tandjes. Je kindje heeft het allemaal doorstaan (en jij dus ook!) En dan ineens zijn ze er weer: De 18- en 24-maanden slaapregressies. Doorbijten en uitzitten? De tips in deze blog zorgen ervoor dat dit niet nodig is en je deze slaapregressies goed voorbereid aanpakt!

Met 18 maanden zitten bijna alle kindjes nu wel op 1 slaapje per dag. Daarnaast maken ze weer een hoop fysieke en mentale stappen door. Dacht jij net een lekker ritme te hebben en wordt je kindje ineens vaak wakker ’s nachts en roept hij om jouw hulp om weer in slaap te komen? Of ligt hij gerust (langer dan) een uur wakker ’s nachts en wordt het middagslaapje ineens weer korter? Grote kans dat je kindje midden in de 18-maanden slaapregressie zit.

De 18-maanden slaapregressie

Verlatingsangst speelt ook met 18 maanden nog een grote rol in het leven van je kindje. Lukt het van de een op de andere dag ineens niet meer om je kindje ‘gewoon’ naar bed te brengen? En begint hij te huilen en te brullen tot je weer in zijn kamer bent? Dit is een typisch signaal van verlatingsangst. Neem deze angst van je kindje serieus en laat hem weten dat je er voor hem bent. Geef je kindje overdag veel extra 1-op-1 aandacht en besteed veel tijd aan het bedtijdritueel. Is dit niet genoeg voor je kindje? Soms helpt het als je een paar dagen bij hem in de buurt blijft als hij naar bed moet, zodat hij weet dat je er nog bent. Maar let op: Kom niet in de verleiding om je kindje te helpen in slaap te vallen, dit is hij namelijk echt niet verleerd! Je nabijheid zou voldoende moeten zijn om deze slaapregressie, die een week of 4 kan duren, door te komen. Dus ook hier geldt weer: Consequent zijn en blijven maken deze slaapregressie makkelijker om doorheen te komen, hoe moeilijk dit soms ook is.

  • Zorg voor een voorspelbaar bedtijdritueel met een duidelijk einde. Geef je kindje niet de kans om dit einde steeds langer uit te stellen. Een duidelijk eind zorgt ervoor dat je kindje weet dat het nu tijd om te gaan slapen is.
  • Rond deze leeftijd biedt een knuffel of een doekje veel troost, het kan dus zeker helpen om dit te introduceren.
  • Blijf consequent in het aanbieden van het middagslaapje en het naar bed brengen op een vaste tijd. Regelmaat is heel belangrijk!
  • Bied je kindje ’s nachts geen nieuwe keuzes aan om hem maar in slaap te krijgen. Houd je vast aan je routine. Hierdoor weet je kindje precies wat hij van jou kan verwachten.
  • Heeft jouw kindje nog steeds 2 slaapjes overdag? Dan is het nu zeker tijd om over te stappen naar 1 goed middagslaapje.

Toen je kindje 1 werd, dacht je misschien al dat de tijd vloog maar ineens wordt je kindje 2 en dan weet je het zeker: De tijd gaat echt snel! Je kindje praat er inmiddels al behoorlijk op los en heeft nu ook zijn eigen wil. Niet alleen als het gaat om het aantrekken van zijn jas of schoenen maar ook wat betreft het wel of niet doen van een slaapje. Viel je kindje voorheen binnen een kwartiertje in slaap? Dan is het goed om te weten dat het voor kinderen van 2 jaar heel normaal is om er 40 minuten over te doen om in slaap te vallen bij bedtijd. Zolang jij je kindje niet hoeft te helpen en hij vrolijk in zijn bed ligt, is er niets aan de hand!

De 24-maanden slaapregressie

Tijdens de 24-maanden slaapregressie zal je kindje bij zijn middagslaap alles uit de kast halen om niet te hoeven te slapen. Misschien heb je geluk en ligt hij gewoon te kletsen in zijn bed maar het kan ook zomaar zijn dat bedtijd echt een strijd wordt. Dit tijdelijke(!) weigeren van het middagslaapje is echter geen teken dat het tijd wordt om het slaapje te laten vallen. Bijna alle kinderen van deze leeftijd hebben echt nog 1 tot 2 uur slaap nodig om de dag goed door te komen en niet oververmoeid aan bedtijd ’s avonds te beginnen. Dit slaapje helpt onder andere bij het reguleren van de emoties van je kindje en is dus heel belangrijk! Het middagslaapje vervalt meestal tussen de 2,5 en 3 jaar en het betekent nu dus even doorzetten! Merk je dat het in slaap vallen bij bedtijd moeilijker gaat? Dan kan dit betekenen dat je kindje niet moe genoeg is bij bedtijd. Zorg voor voldoende fysieke beweging overdag en verleng zijn wakkertijd met een kwartier of half uurtje.

Het middagslaapje

Merk jij dat je er niet helemaal uitkomt met de overgang van 2 slaapjes naar 1 goede middagslaap? Of blijft je kindje van net 2 zijn middagslaap weigeren en wordt hij vaak wakker ’s nachts? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek en dan bespreken we samen wat ik voor jullie kan betekenen!