De 4-maanden slaapregressie

Leestijd: 4 minuten

Net wanneer je denkt dat je een fijn ritme gevonden hebt, lijkt je je ritme weer in elkaar te vallen: De slaapjes overdag willen niet zo goed meer lukken doordat je kindje meer moeite heeft om in slaap te vallen en hij wordt na een slaapcyclus van 45 minuten weer wakker. Daarnaast maakte je kindje ’s nachts eerst wel rukken van 4 tot 6 uur maar heeft hij jou nu ineens na 2 uur weer nodig om in slaap te vallen. Klinkt dit herkenbaar? Grote kans dat je kindje in de 4-maanden slaapregressie zit.

Zoals ik in mijn vorige blog over slaapregressies al uitgelegd heb kun je de 4-maanden slaapregressie eigenlijk als een progressie zien: je kindje maar een grote ontwikkeling op het gebied van slaap door waardoor hij eigenlijk juist beter gaat slapen. Maar als je er middenin zit dan voelt dit zeker als een regressie als je kijkt naar hoe je kindje op dit moment slaapt ten opzichte van wat hij deed. Om dit beter te begrijpen leg ik je uit hoe een slaapcyclus van een kindje eruitziet:

De slaapcyclus van je kindje

De eerste 10 minuten heeft je kindje nodig om in een lichte slaap te vallen om er vervolgens nog eens 10 minuten over te doen om van een lichte naar een diepe slaap te gaan. Na 20 minuutjes is je baby dus in een diepe slaap van ongeveer 20 tot 25 minuten, waarna hij weer in een lichte slaap komt en gemakkelijk wakker wordt.

In de eerste drie maanden hebben baby’s ’s nachts vaak een slaapcyclus van 4 tot 6 uur waarna ze wakker worden voor een voeding en dan weer 4 tot 6 uur kunnen maken. Met de start van de 4-maanden slaapregressie komt hier helaas een einde aan en word je baby iedere 2 tot 4 uur wakker in de nacht. Als je kindje de vaardigheid om zelfstandig in slaap te vallen nog niet onder de knie heeft zal hij tijdens zijn lichte slaapfase aan het eind van de cyclus wakker worden en vragen om een voeding of jouw hulp om weer in slaap te vallen. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je kindje te helpen om zelfstandig in slaap te vallen:

Zorg voor een donkere slaapkamer

Een donkere slaapkamer bevordert de aanmaak van melatonine. Wist je dat zelfs het kleinste beetje licht dat door een kiertje van het gordijn komt er al voor zorgen dat je kindjes hersenen het signaal krijgen dat het tijd is om op te staan? Daarnaast heeft je kindje minder afleiding als hij wakker wordt in een donkere kamer wat ervoor zorgt dat hij niet direct ‘aan’ zal gaan staan.

Wakkertijd

Let ook goed op de wakkertijd van je kindje en zorg ervoor dat hij niet oververmoeid of juist niet moe genoeg is. Rond de leeftijd van 4 maanden streven we naar een wakkertijd van ongeveer 2 uur. Kijk hierbij ook goed naar de vermoeidheidssignalen die je kindje laat zien.

Witte ruis

Daarnaast kun je ook denken aan het gebruik van witte ruis, dit helpt je kindje om omgevingsgeluiden af te sluiten en hierdoor zal hij minder snel wakker worden gedurende zijn lichte slaap.

Als de basis in orde is, dan kun je kijken naar wat jij doet om je kindje in slaap te helpen. Als je hem altijd in slaapt wiegt, dan zal je kindje dit ook van jou vragen als hij na een slaapcyclus wakker is geworden. En dit zorgt er dus voor dat je ’s nachts iedere twee uur je bed uit moet. Het eerste doel is nu om ervoor te zorgen dat je kindje zelfstandig in slaap kan vallen. Als dit eenmaal gelukt is, kun je je baby leren om dit ’s nachts of tijdens slaapjes overdag te herhalen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Boek dan direct een gratis kennismakingsgesprek!

Wat doe je als je kindje oververmoeid is?

Wanneer je kindje alleen maar korte slaapjes heeft en veel wakker wordt ’s nachts zal hij steeds meer oververmoeid raken, met als resultaat: Slaapjes van 30 minuten en heel veel verdriet gedurende de dag. Je kindje heeft echt jouw hulp nodig om uit deze fase van oververmoeidheid te komen. In dit geval raad ik je aan om een aantal dagen datgene te doen waarvan je weet dat je kindje zeker gaat slapen: Je laat je kindje slapen in de draagzak, tijdens een wandeling of misschien juist tijdens een autorit. Je doet er tijdens deze dagen alles aan om ervoor te zorgen dat je kindje meer herstellende slaap heeft en de slaapschuld die hij heeft opgebouwd iets afgenomen is. Pas daarna kun je beginnen met het leren om zelfstandig in slaap te vallen.

Voorkom een omgekeerd dag-/nachtritme

Tijdens de 4-maanden slaapregressie wordt ook vaal gedacht dat kindjes meer honger hebben omdat ze vaker wakker worden. Probeer te voorkomen dat je je kindje ’s nachts meer gaat voeden terwijl je merkt dat de voedingen overdag lastiger gaan. Hiermee kun je namelijk een omgekeerd dag-/nachtritme creëren. Zolang je kindje voldoende aankomt, overdag goed drinkt en voorheen ’s nachts (meer dan) 4 uur zonder voeding kon dan is je kindje zelfstandig in slaap leren vallen de manier om door deze slaapregressie heen te komen!

Merk je dat je het lastig vindt om deze 4-maanden slaapregressie door te komen en kom je maar niet een ritme? Maak dan direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek! En dan kijken we samen wat ik voor jullie kan betekenen.