Dag middagslaapje!

Leestijd: 2 minuten

Wanneer is het tijd om te stoppen met het middagslaapje?

Jullie zullen het allemaal herkennen, dat heerlijke moment ergens tussen 1 en 3 uur ‘s middags dat je peuter op bed ligt en jij even tijd voor jezelf hebt (of het huis aan het doen bent, of de was, of even je werkmail weg kunt werken…).

Er komt helaas een tijd dat dit middagslaapje niet meer zo vanzelfsprekend is, of in ieder geval niet voor jouw peuter, maar wanneer is dit precies?

De meeste peuters hebben minder behoefte aan dit middagslaapje als ze tussen de 2,5 – en 3 jaar oud zijn. Dit kun je herkennen aan een of meerdere van de volgende signalen:

  • Je peuter wordt ’s morgens ineens vroeg wakker
  • Het duurt langer voordat je peuter ’s avonds in slaap valt
  • Midden in de nacht wordt je peuter wakker en het kan zomaar zijn dat het een uur duurt voordat hij weer terug in slaap valt
  • Het duurt erg lang in de middag voordat je peuter in slaap valt of hij weigert zijn middagslaapje helemaal

Merk je dat rond de leeftijd van 2,5 -3 jaar bovenstaande signalen bij jullie spelen? Dan is het nog niet direct tijd om te stoppen met het slaapje. Zeker als je kindje ’s middags wel gewoon wilt slapen maar juist één van de andere drie signalen vertoont. In dit geval raad ik je aan om eerst eens het middagslaapje in te korten. Tussen de 2,5 en 3 jaar hebben de meeste kindjes voldoende aan een middagslaap van een drie kwartier tot een uur, maar als je peuter voorheen nog 2 uur sliep, raad ik je aan om hier eerst eens 1,5 uur van te maken en dit daarna weer eens met 15 minuten per keer te verkorten.

De nachtslaap

Kom niet in de verleiding om je peuter juist wel een lang middagslaapje aan te bieden en hem dan ’s avonds veel later naar bed te brengen. Juist nu heeft je peuter zijn nachtslaap namelijk hartstikke hard nodig en door hem te laat naar bed te brengen raakt hij oververmoeid en wordt hij nog vroeger wakker. Met als gevolg dat je hem weer een lang middagslaapje aanbiedt en het moeilijk wordt om deze cirkel te doorbreken.

Tips om de eerste periode zonder middagslaapje door te komen

Merk je dat het echt tijd is om het slaapje te laten vallen? Breng je kindje dan tijdelijk een half uurtje eerder naar bed op de dagen dat hij overdag niet meer slaapt, hiermee voorkom je oververmoeidheid. Zorg er ook voor dat je peuter gedurende de dag wel een rustmomentje heeft door een rustige activiteit met hem te doen. Zo rust je kindje toch even uit in plaats van dat hij de hele dag ‘aan’ staat.

Heeft je peuter aan het eind van de dag veel last van driftbuien of is er geen land meer met je kindje te bezeilen? Grote kans dat hij oververmoeid is en het elke dag overslaan van het middagslaapje toch nog iets teveel voor hem is. Het is prima om het slaapje de ene dag wel aan te bieden en de andere dag niet. Kijk goed naar je peuter en geef hem wat hij nodig heeft. Voordat je het weet is ook deze ‘tussenfase’ weer voorbij en zie je ook vele voordelen van het niet hebben van een middagslaap!