Een kort ochtendslaapje, ja of nee?!

Leestijd: 2 minuten

In mijn routines werk ik (meestal) met een kort ochtendslaapje en vaak hoor ik dan ook de vraag: ‘Waarom moet ik mijn baby wakker maken?’. Ook zie ik, als oma een keer heeft opgepast, regelmatig in de daglogs terug dat de kindjes niet wakker gemaakt worden in de ochtend, want: ‘Slapen doet toch juist slapen? Dit deden we vroeger ook nooit’.

En als een lang ochtendslaapje voor jouw kindje werkt, hij ’s middags nog lekker slaapt en goede nachten maakt dan zeg ik ook: Niets aan veranderen en doe wat voor jullie werkt!

Maar als je bij mij een traject wilt boeken/hebt geboekt, dan laat dit vaak al zien dat jouw kindje meer gebaat is bij een vast ritme en meer structuur dan misschien je nichtje of het kindje van je vriendin. En zal ik je zeker aanraden om het ochtendslaapje kort te houden.

De voordelen van een kort ochtendslaapje

  • Met een kort ochtendslaapje bouwt je kindje namelijk slaapschuld op voor zijn middagslaap, wat ervoor zorgt dat de middagslaapje een langer en kwalitatief beter slaapje wordt
  • Als je kindje ouder dan zes maanden is, kan een langer ochtendslaapje reden zijn dat hij ’s morgens vroeg wakker wordt. Deze langere slaap wordt dan namelijk gezien als verlenging van de nacht en geeft je kindje geen reden om ’s nachts langer door te slapen.
  • Door een kort ochtendslaapje aan te bieden zorg je ervoor dat het middagslaapje in de biologische slaapzones valt (het moment waarop het melatoninelevel hoog is en het cortisol level laag).
  • Rond de 15/18 maanden is je kindje er aan toe om nog maar 1 slaapje per dag te hebben: het middagslaapje. Het is veel gemakkelijker om dit korte slaapje te laten vallen, dan om dit slaapje stap voor stap naar de middag te verplaatsen, met als gevolg dat je kindje een veel te lange wakkertijd heeft aan het eind van de dag
  • Als het nodig is, kun je dit slaapje gemakkelijk ‘onderweg’ laten plaats vinden, zonder dat het meteen je ritme in de war brengt.

Ieder slaapplan is uniek!

Betekent dit dan dat ik in mijn slaapplannen voor elk kind een kort ochtendslaapje aanraad? Nee, zeker niet! Bij elk slaapplan kijk ik specifiek naar wat jouw kindje nodig heeft én wat het beste bij jullie gezin past. Door deze individuele aanpak is elk slaapplan uniek!

En merk je dat een langer ochtendslaapje voor jouw kindje wel werkt, super fijn! Geniet van de me-time in de ochtend en doe wat voor jullie goed voelt!

Wil jij weten wat ik voor je kindje (en jou) kan betekenen? Boek dan direct een gratis kennismakingsgesprek!