Wakkertijden of een routine?

Leestijd: 3 minuten

Laten we, voordat ik verder schrijf aan deze blog, voorop stellen dat als datgene wat jij doet werkt, het goed is! Of je nu wel of geen rekening houdt met wakkertijden en het volgen van een strikte routine je misschien wel benauwd, als het voor jouw kindje werkt, dan werkt het!

Het zal je misschien niet verbazen maar als slaapcoach ben ik een voorstander van een strikte routine, waarom? Dat lees je in deze blog!

Wakkertijden

Wakkertijden zijn richtlijnen van de hoeveelheid tijd die er tussen de slaapjes van je kindje zit. Vaak wordt nog gedacht dat een wakkertijd van twee uur betekent dat je je kindje na twee uur wakker zijn naar bed moet brengen, dit klopt echter niet! Een wakkertijd van twee uur betekent dat je kind twee uur na wakker worden weer in slaap moet zijn en je dus al eerder moet beginnen met het bedtijdritueel en je je kindje de ruimte geeft om zelfstandig in slaap te vallen.

Wakkertijden helpen je om de bedtijd van je kindje te bepalen en zorgen ervoor dat je kindje, mits hij geen hazenslaapjes doet, niet oververmoeid naar bed zal gaan. Tegelijkertijd helpen wakkertijden ook om ervoor te zorgen dat je kindje niet ondervermoeid naar bed zal gaan. Zeker als de dagen, zoals nu in de winter, korter zijn, kan het lijken alsof je kindje al erg moe is aan het begin van de avond. De wakkertijd is dan een mooie richtlijn voor bedtijd. Want door je kindje al te vroeg in bed te stoppen, is hij waarschijnlijk nog niet moe genoeg om een goede nacht te maken en wordt hij waarschijnlijk extra vroeg wakker, of besluit hij om midden in de nacht eens een goed gesprek van een uur met zichzelf te voeren. En hoe gezellig het laatste ook klinkt, ’s nachts willen we het liefst slapen, allemaal!

Routine

Bij het volgen van een routine houden we natuurlijk ook de wakkertijden aan, maar toch komt er meer bij kijken dan alleen het aanhouden van de wakkertijden. Het zorgt er namelijk voor dat je kindje op precies de juiste momenten van de dag slaapt.

Baby’s ontwikkelen namelijk rond de vier maanden hun biologische slaapzones (als je dit wilt googlen, google dan: biological sleepwindows). Dit zijn tijden waarop het voor kindjes het makkelijkst is om in slaap te vallen en in slaap te blijven (bijv. als ze wakker worden na een slaapcyclus). Het lichaam zorgt er in deze zones namelijk voor dat het melatoninelevel (het slaaphormoon) hoog is en het cortisollevel (waardoor je alert bent) laag: het perfecte moment om een dutje te doen dus.

Verschil wakkertijden en routine

En hier komt het grote verschil met alleen de wakkertijden in de gaten houden om de hoek kijken: Als je alleen de wakkertijd in de gaten houdt en je kindje slaapt in de ochtend ruim 2 uur, dan ben je al bijna aan het eind van de volgende biologische slaapzone tegen de tijd dat het middagslaapje begint en zal het middagslaapje dus van lagere kwaliteit zijn omdat er dan minder melatonine wordt aangemaakt en meer cortisol waardoor je kindje niet zo goed uit zal rusten.

Daarnaast zorgt een routine er ook voor dat je dag van 7 tot 7 duurt, met precies de juiste hoeveelheid slaap om ook een nacht van 12 uur te hebben. Terwijl je als je alleen de wakkertijden aanhoudt, soms te veel slaap hebt overdag als je je kindje alsnog om 7 uur naar bed wil brengen, met als gevolg: ondervermoeidheid bij bedtijd of juist een te late bedtijd waardoor je kindje niet in zijn diepe slaap komt omdat de biologische slaapzone al voorbij is.

Wanneer is het handig om alleen naar de wakkertijden te kijken?

Het volgen van een strikte routine zorgt ervoor dat je precies weet waar je kindje aan toe is en dat jij je dag op basis van deze routine in kunt vullen. Een win-win situatie lijkt me! Maar soms kan zo een routine behoorlijk in de weg zitten, bijvoorbeeld als oma jarig is en een lunch heeft verzorgd, of als je een dagje naar een pretpark gaat.

Bij dit soort dagen raad ik aan om gewoon lekker mee te gaan met ‘de flow’ en de wakkertijden als hulpmiddel te zien zodat je kindje niet oververmoeid naar bed gaat en bedtijd ineens een drama wordt terwijl net de champagne wordt opengetrokken ;-). Eén zo een dagje heeft echt geen effect op de nachten en al helemaal niet als je het de volgende dag weer oppakt volgens je normale routine.

Gratis kennismakingsgesprek

Merk je dat je er zelf niet helemaal uitkomt met de routine en de wakkertijden? Of wil je wel werken volgens een routine maar komt dat niet helemaal uit met de schooltijden van je oudste? Boek dan meteen een gratis kennismakingsgesprek en dan bespreken we samen wat ik voor jou en je kleintje kan betekenen!