Slaapcoaching en je zorgverzekering

Leestijd: 2 minuten

Slaapcoaching voor je baby of peuter is een behoorlijke investering. En tijdens kennismakingsgesprekken krijg ik dan ook vaak  de vraag of slaapcoaching vergoed wordt door de zorgverzekering. Helaas is dit bij de meeste zorgverzekeraars nog niet het geval, hoe zit dit precies?

Wordt slaapcoaching vergoed door de zorgverzekering?

In Nederland is ‘coaching’ een niet-beschermd beroep. Dit betekent in de praktijk dat iedereen die dat wilt zichzelf coach kan noemen zonder hiervoor een opleiding gevolgd te hebben. Hierdoor is een vergoeding door de zorgverzekeraar niet standaard. Helaas dus ook niet voor slaapcoaches die, net als ik, wel gecertificeerd zijn.

Er zijn een aantal verschillende en goede erkende opleidingen tot babyslaapcoach, allemaal met hun eigen visie op slaap. Zo heb je misschien wel eens gehoord dat (gecontroleerd) laten huilen slecht voor je kindje zou zijn, of dat je een baby juist wel of niet moet wakker maken uit een slaapje. Bij de verschillende opleidingen die er zijn, worden verschillende methodes gehanteerd. En dat is niet erg, uiteindelijk werken de methodes van de erkende opleidingen allemaal, maar is de kennis gebaseerd op een andere wetenschappelijk onderbouwde invalshoek.

Ik heb ervoor gekozen om mijn opleiding te volgen bij ‘Baby Sleep Consultant Training’ in Nieuw Zeeland. Een opleiding met wetenschappelijk onderbouwde theorie over slaap én een diversiteit aan slaapcoachingstechnieken. Hierdoor weet ik nu zowel veel over ‘Gentle Sleepcoaching’ technieken waarbij je probeert om je kindje zo min mogelijk te laten huilen maar ook over technieken waarbij je je kindje onder veilige omstandigheden wat langer laat huilen. Daarnaast volg ik nog regelmatig webinars van mijn opleiding om mijn kennis up-to-date te houden.

Om nog even terug te komen op de introductie van deze blog: Is de investering in slaapcoaching het waard? Als jij na maandenlang slecht geslapen te hebben, eindelijk weer eens wilt doorslapen dan is het antwoord vast ja!  Met slaapcoaching leren we jouw kindje in gemiddeld 2 tot 3 weken gezonde slaapgewoontes aan, helemaal afgestemd op de behoefte van jouw kindje én jouw wensen.  Al veel gezinnen gingen jou voor. Lees hier hun ervaringen! Twijfel je of slaapcoaching ook voor jullie kindje geschikt is? Boek dan direct een gratis kennismakingsgesprek en dan bespreken we samen wat ik voor jullie kan betekenen.