Help! Mijn kindje gaat staan in bed!

Leestijd: 2 minuten

Herken je dit? Na de lunch breng je je kindje naar bed voor zijn middagslaapje en zodra je de kamerdeur dicht doet, merk je dat je kindje is gaan staan in bed. Je loopt terug, legt hem nog een keer neer maar nog voor je beneden komt heeft je kindje zich alweer opgetrokken. Na een paar keer heen en weer lopen blijft je kindje gelukkig liggen maar ineens hoor je na 45 minuten  weer geluid uit de babykamer komen: Je kindje is weer gaan staan!

Slaapregressie

Behoorlijk frustrerend als je het mij vraagt! Want waar je eerst een heerlijke slaper had, grijpt je kindje nu iedere kans aan om het staan te gaan oefenen en is je kindje in een slaapregressie beland!

Het belangrijkste is nu dat je kindje leert om zonder jouw hulp weer in slaap te vallen. Want op het moment dat jij iedere keer weer terug naar je kindje en hem neerlegt of misschien zelfs bij hem blijft tot hij slaapt (zodat hij niet kan gaan staan), kan het zijn dat je kindje hierop gaat rekenen en jouw hulp nodig blijft hebben. Met op den duur tot gevolg dat je kindje ook ’s nachts regelmatig wakker wordt en jou weer nodig heeft om in slaap te vallen.

Oefen zoveel mogelijk overdag

Probeer daarom om als je je kindje uit bed haalt, heel veel te oefenen met het gaan staan in bed, terug naar zit en terug naar liggen (met slaapzak aan). Het probleem van ‘deze fase’ is namelijk niet dat je kindje niet wilt slapen, maar dat hij simpelweg niet goed weet hoe hij weer terug moet van staan in bed naar liggen. Door een aantal dagen veel te oefenen, zul je merken dat je kindje deze vaardigheid snel onder de knie zal krijgen deze slaapregressie het snelst weer voorbij is!