Wintertijd!

Leestijd: 3 minuten

Een uur langer slapen.. YES! Dit dacht ik voordat ik moeder werd, ik hield me er verder niet echt mee bezig, veranderde de klok als het zover was en ik merkte er vervolgens weinig van.

Toen Maxe twee maanden was, zat ze al in een lekker ritme en sliep ze ’s nachts door (lucky me!) en toch heb ik me nog nooit zo druk gemaakt om de wintertijd zoals toen. Want alles zou nu door de war gaan. Eerlijk gezegd kan ik me er weinig van herinneren, dus veel zal er niet in de war gegaan zijn maar wat ik nog wel weet is dat ik me het jaar daarop er weer druk om maakte. Sterker nog: Maxe is nu 2, ik weet nu alles van slaap en toch maak ik me er weer druk om. Dit jaar slaapt Maxe in de nacht dat de klok verzet wordt namelijk bij mijn zus. En ojee.. Ze zal toch niet precies DIE nacht uitkiezen om een keertje om 6 uur wakker te worden, wat dus oude tijd 5 uur is?

Allemaal zorgen, maar vaak om niets. Kindjes met een goede basis wat betreft slaap zijn namelijk veel flexibeler dan je denkt en de overgang zal zondag misschien wat rommelig verlopen maar vaak merk je er op maandag of dinsdag al niets meer van. Voor kindjes bij wie slaap nog een uitdaging vormt is de wintertijd de perfecte tijd om te beginnen aan een nieuwe goede basis.

Hoe pak je de overgang van de zomer- naar de wintertijd aan?

Je kunt de overgang van de zomer- naar de wintertijd wat mij betreft op twee manieren aanpakken: De simpele of de ingewikkelde manier 😉 Let op: Wat voor mij ingewikkeld is, kan voor jou simpel zijn dus kies de manier die het beste bij jou en je kindje past.

Optie 1:
Je houdt zondag meteen de nieuwe tijd aan. Dit betekent dat als je kindje normaal rond 7 uur wakker wordt en het nu dus 6 uur nieuwe tijd is, je je kindje tot (zo dichtbij mogelijk) 7 uur nieuwe tijd in bed te laten. Bij het ene kindje zal dit gemakkelijker gaan dan bij het andere kindje en je mag je kindje hier best wat bij helpen (mits hij gezonde slaapgewoontes heeft). Is je kindje gewend aan een slaaptraintechniek? Volg deze techniek dan tot 7 uur nieuwe tijd. Vervolgens volg je deze dag direct je normale ritme volgens de nieuwe tijd en breng je je kindje op zijn normale bedtijd (in nieuwe tijd) naar bed.

Optie 2:
Bij deze optie begin je de donderdag voor de nieuwe tijd al met het aanpassen van je ritme, door alles met een kwartiertje op te schuiven. Je ochtend begint dan dus om 7.15 i.p.v. 7 uur. Het eerste slaapje om 9.45 i.p.v. 9.30 uur, etc. Op vrijdag schuif je alles weer een kwartiertje op en begin je de dag om 7.30 uur. Op zaterdag om 7.45 uur en op zondag om 7 uur nieuwe tijd.

Je kunt er ook voor kiezen om deze techniek van zondag uit te voeren, je begint de dag dan om 6.15 nieuwe tijd en doet alles die dag 45 minuten eerder dan normaal. Op maandag begin je de dag om 6.30 etc.

Zelf ben ik een voorstander van optie 1, omdat je bij optie 2 al 3 dagen voorafgaand aan de wintertijd met de nieuwe tijd bezig bent en je kindje de overgang van de zomer- naar de wintertijd waarschijnlijk veel makkelijker aan kan dan je denkt. Kies de manier die het beste bij jou en je kindje past en je zult merken dat de overgang naar de wintertijd soepeler verloopt dan je denkt!

Laat die koude winteravonden maar komen! 😊