Slaapregressies

Leestijd: 4 minuten

Het kan goed zijn dat je nog nooit van deze term gehoord hebt, totdat je ineens begint te googelen naar een verklaring van waarom je kindje opeens veel slechter slaapt. Want laten we eerlijk zijn: Als het ‘normaal’ is dat je kindje in een bepaalde periode slechter slaapt, dan voelt het al meteen een stuk minder erg, toch? Is je kindje een goede slaper? Dan kan het zijn dat je helemaal niets van deze slaapregressie hebt meegekregen, lucky you!

De 4-maanden slaapregressie

Een slaapregressie voelt als een achteruitgang in de slaap van je kindje, maar de 4 maanden slaapregregressie (die ook rond maand 5 of 6 kan plaats vinden) kun je eigenlijk zien als PROgressie: je kindje maakt een grote ontwikkeling op het gebied van slaap door waardoor hij eigenlijk juist beter gaat slapen. Deze slaapregressie wordt veroorzaakt door het feit dat de slaapcyclus van je kindje in de nacht wordt gevormd en een cyclus nu 2 tot 4 uur duurt, in plaats van de 4 tot 6 uur die hij voorheen kon maken. Je zult het meeste van deze slaapregressie merken als jij je kindje altijd al in slaap moet helpen, hij telkens maar 1 slaapcyclus slaapt en jouw hulp nodig heeft om opnieuw in slaap te vallen. Waar je er eerder ’s nachts na 4 tot 6 uur uit moest, viel het misschien minder op dat je kindje jouw hulp nodig had om weer in slaap te vallen; het was dan ook tijd voor een voeding. Maar nu je er ’s nachts iedere twee uur uit moet is dit een ander verhaal. Ook overdag kan je kindje nu in de vicieuze cirkel komen van oververmoeidheid doordat zijn dutjes door deze slaapregressie korter worden en hij moe is van de pittige nachten. De oplossing: Leer je kindje om zelfstandig in slaap te vallen, zowel bij bedtijd als bij het opnieuw in slaap vallen tussen slaapcyclussen door. Haal je kindje ’s middags niet meteen uit bed als hij wakker wordt, maar kijk eens of het hem lukt om opnieuw in slaap te vallen. En probeer elke dag jouw hulp om je kindje in slaap te krijgen steeds een beetje meer af te bouwen. Zodra je kindje het zelf in slaap vallen onder de knie krijgt zul je merken dat de nachten ook weer steeds beter zullen gaan en jullie snel weer lekker zullen slapen!
Wil je meer lezen over de 4-maanden slaapregressie? Klik dan hier!

De 9/12-maanden slaapregressie

Tijdens deze slaapregressie kunnen de nachten pittiger zijn dan ze ooit geweest zijn; je kindje wordt extreem vaker wakker gedurende de nacht en ook de slaapjes overdag zullen, mits je consequent blijft, een week lang een probleem zijn. Dit komt omdat je kindje een hoop mentale en fysieke stappen te verwerken heeft. Zo ontstaat de welbekende ‘verlatingsangst’ rond deze leeftijd en zal je kindje er alles aan doen om te zorgen dat je bij hem blijft. Daarnaast leert je kindje rond deze periode zelf te gaan zitten, staan, kruipen of misschien lopen en dit probeert hij graag uit in zijn bed. Niet bevorderlijk voor zijn slaap dus! Doordat je kindje zijn slaapjes overdag weigert, raakt hij oververmoeid en oververmoeidheid zorgt voor slechte nachten. Als je hier niets aan doet blijft je kindje (en jij) in deze vicieuze cirkel van weinig slaap zitten met als gevolg dat deze slaapregressie moeilijker en moeilijker wordt. Maar wat kun je dan wel doen: Een uitgebreid bedtijdritueel met veel aandacht voor je kindje helpt om bedtijd makkelijker te maken. Je kindje is nu oud genoeg om te weten dat alleen hij naar bed gaat en hij wilt het liefst bij jou blijven. Met een goed bedtijdritueel bereid je hem voor op zijn slaapje en zal het in slaap vallen makkelijker gaan. Doordat tijdens deze slaapregressie (meer richting de 12 dan de 9 maanden) kindjes hun slaapjes overdag soms weigeren, lijkt het alsof ze toe zijn aan 1 slaapje. Dit is echter niet het geval. Blijf consequent in het aanbieden van de slaapjes overdag en ga vooral niet rommelen met het ritme. Hoe consequenter jij blijft, hoe eerder deze slaapregressie weer achter de rug is. En dan nog een laatste tip: leer je kindje geen nieuwe slaapgewoontes aan (zoals bijvoorbeeld naast je kindje gaan zitten en zijn handje vasthouden tot hij slaapt), hoe hard ze nu ook nodig lijken te zijn.. Dit zul je straks allemaal weer af moeten leren en dat wil je al helemaal niet..
Wil je meer lezen over de 9/12 maanden slaapregressie? Klik dan hier!

De 18-maanden slaapregressie

Met 18 maanden heeft je kindje weer een hoop mentale en fysieke stappen gemaakt en daarnaast is dit (15-18 maanden) de tijd van de overgang van 2 slaapjes naar 1 wat, als deze overgang te snel gaat, kan zorgen voor oververmoeidheid. En deze kunnen, zoals je inmiddels weet, weer leiden tot slechte nachten. Daarnaast blijft verlatingsangst rond deze leeftijd een grote rol spelen en heeft je kindje geleerd dat hij veel voor elkaar krijgt als hij hard, ja heeeeel hard, huilt, of misschien kan ik beter krijst zeggen. Consequent blijven is dan lastig maar onthoud dat je kindje vooral huilt omdat hij jou aandacht wilt. Met een consequente benadering weet je kindje wat hij van jou kan verwachten en is deze slaapregressie het snelst voorbij.
Ook over deze slaapregressie heb ik een blog geschreven. Lees hem hier!

Wil je meer weten over deze slaapregressies? Houd dan mijn blogs in de gaten! In de komende blogs zullen deze regressies één voor één uitgelicht worden. Zit je kindje middenin een slaapregressie en kun je hulp gebruiken om hem te leren zelfstandig in slaap te vallen? Plan dan direct een gratis kennismakingsgesprek!